"Dit biertje zou Alfred gesmaakt hebben"

ACHTERKLEINZOON EERT OPRICHTER ANGLO-BELGE 125 JAAR LATER MET EIGEN BIER

De legendarische brouwerij Anglo-Belge komt opnieuw tot leven dankzij 'Alfred', een nieuw bier als eerbetoon aan stichter Alfred Versele. "Een bier zoals Alfred het graag gehad zou hebben", zegt achterkleinzoon Vincent Versele. Het hommagebier gaat vergezeld van een magazine vol foto's en verhalen over Anglo-Belge.

125 jaar. Voor de Zultse brouwerij Anglo-Belge zou 2016 een jubileumjaar zijn geweest. Zover is het nooit gekomen. Een overname door de eigenaar van Kronenbourg eindigde in 1989 met de sluiting van Anglo-Belge. De site van 4,4 hectare heeft ondertussen plaats gemaakt voor appartementen en huizen. De brouwerij stelde destijds honderden Zultenaren te werk en is ook nu nog een begrip. Nu herleeft de legende opnieuw in het bier 'Alfred', genoemd naar Alfred Versele, die de brouwerij in 1891 stichtte. "Alfred is een blond, goudgeel bier van hoge gisting, gebrouwen met mout en hop van Belgische oorsprong", vertelt Vincent Versele. Hij is de zoon van gewezen afgevaardig-bestuurder Ignace Versele en de achterkleinzoon van de stichter van Anglo-Belge. "Het bier kenmerkt zich door een licht fruitig aroma, een subtiele moutige smaak en een uitgesproken hopkarakter. Een aangename dorstlesser, een verfrissend aperitief, een begeleidende drank bij uw maaltijd, een gezellig digestief... zo zou Alfred het zelf graag gehad hebben."

Anglorevival

Het verhaal van Anglo-Belge ging van start op 31 januari 1891. Alfred Versele richtte toen samen met Ernest Martens een brouwerij op. Het begin van een lange biertraditie in Zulte, die succesbieren opleverde als Anglo-Pils en Rossbräu. Het bier 'Alfred' gaat vergezeld van een pocketmagazine van de hand van verzamelaar Nico Derycke, ook de beheerder van de website www.anglozulte.be. "Het is een magazine geworden dat de geschiedenis van Anglo-Belge weergeeft. Het verhaal wordt afgewisseld met artikels van en met oud-werknemers en Anglo-liefhebbers voorzien van oude zwart-wit en recente kleurenfoto's." De oorsprong van de Anglorevival ligt bij de overzichtstentoonstelling 'Het leven na de brouwerij Anglo-Belge' in april. "Maar liefst duizend oud-werknemers en Anglo-sympathisanten brachten een bezoek aan de expositie. Dat succes smaakte naar meer", vertellen Derycke en Versele die met het idee voor een bier en een magazine op de proppen kwamen.

De mens in de brouwerij

En er is meer. Volgend jaar volgt opnieuw een tentoonstelling. "Deze keer geen publiciteitstentoonstelling maar een foto-expo waarbij de oud-werknemers centraal staan. De expo krijgt als titel 'De mens in de brouwerij, over de generaties heen'. De tentoonstelling zal doorgaan in het weekend van 23, 24 en 25 juni 2017 in het Fiertelhof te Zulte." Voor de expositie zijn Nico Derycke en Vincent Versele nog steeds op zoek naar materiaal. "Mensen die nog foto's met oud-werknemers in Anglo-omgeving hebben mogen die steeds mailen naar v.versele@gmail.com of naar info@anglozulte.be."

Meer informatie over het hommagebier 'Alfred' en het pocketmagazine '125 jaar brouwerij Anglo-Belge' is terug te vinden op de respectievelijke websites www.alfred.be en www.anglozulte.be

Nico Derycke en Vincent Versele doen het verhaal van Anglo-Belge herleven.
repro GRG Nico Derycke en Vincent Versele doen het verhaal van Anglo-Belge herleven.
De oprichting van Anglo-Belge in 1891 markeerde het begin van een lange biertraditie in Zulte.
repro GRG De oprichting van Anglo-Belge in 1891 markeerde het begin van een lange biertraditie in Zulte.