"Cycling moet familiedag worden"

RUIM 3.500 WIELERTOERISTEN VOOR EERSTE SVEN NYS CYCLING EN FANDAG

Met ruim 3.500 waren ze, de wielertoeristen die zich zaterdag even Sven Nys mochten wanen. Voor de eerste Sven Nys Classic met start en aankomst op de Balenberg toonde de 'Kannibaal van Baal' hen zijn favoriete trainingsparcours doorheen het Hageland. Op de fandag na afloop stelde de nieuwbakken Sportief Manager zijn team voor, en werd het gloednieuwe cyclocrossparcours aan het Cycling Center ingefietst.

"Met minstens 3.500 deelnemers was deze eerste editie een enorm succes", weet Sven Nys (40). "Mooi weer, en de mensen waren enthousiast over het parcours. Fijn dus. Zelf reed ik het parcours van de 91 kilometer. Het lukte nog (lacht). Ik probeer dan ook toch nog zes op de zeven dagen te sporten (lacht). We waren redelijk vroeg vertrokken. In het begin was het nogal druk, maar dan zijn er heel veel naar de grote ronde gegaan, waardoor het prettiger fietsen werd. Of we nog zullen groeien, zal de toekomst moeten uitwijzen. We gaan er wel zeker mee door, en proberen de beleving ook echt te houden zoals ze nu is. Door de ploegenvoorstelling aan de Classic te linken moet het voor iedereen echt een jaarlijkse familiedag worden."

"De toerritten verliepen vlekkeloos. Er werden geen incidenten gemeld. Al hebben sommigen zich toch door het heuvelige parcours laten verrassen", weet Gert Van Goolen van organisator Golazo. "Maar liefst 1.650 deelnemers - bijna de helft - legden de volle 125 kilometer af. Bijna duizend kozen voor de 92 km, en 700 voor de 68. Een 150-tal hield het bij de familietocht van 20 kilometer."

Connectie met Nys

Filip Matton (45) en Graziella Merny (38) uit Bonheiden fietsten zaterdag het 68 kilometer lange parcours met zijn tweetjes. "Een mooi, nieuw initiatief. Maar ook wel de connectie met Sven Nys deed ons deelnemen", vertelt het koppel. "Zij is een fervent fietser, en getraind. Maar ik ben sinds kort herbegonnen, en moet er met mijn nieuwe fiets nog wat inkomen. 68 kilometer aan een tempo van 27 à 28 km/u is dan ook wel voldoende", lacht Filip. "Binnen 14 dagen zijn we ook van de partij op de Primus Classic in Haacht."

Jongste deelnemer

Een ander opvallend deelnemerskoppel was vader en zoon Davy en Thibau Stevens uit Wetteren. Thibau, bijna 8 en vernoemd naar de jongste Nys, moet zowat de jongste deelnemer geweest zijn. "Wij zijn al jaren zeer grote Sven Nys-fans en moesten hier gewoon bij zijn", vertelt papa Davy, net als zijn zoon in volledig Crelan-outfit. "Je zou Thibau's kamer eens moeten zien - het is al Nys wat de klok slaat (lacht). Sinds begin dit jaar koerst hij zelf ook, en binnenkort begint hij eveneens met cyclocross. Hij koos vandaag zelf voor de 68 kilometer lange toer. We hopen hier na 4 uur terug te staan. Afwachten of het lukt, en anders is er nog wel een noodlijn naar mama om ons onderweg op te pikken (lacht)."

Nieuwe ploeg

Tijdens de Fandag die aan de Classic werd gekoppeld, stelde Sportief Manager Nys ook zijn nieuwe Telenet-Fidea Lions-veldritteam voor. Tom Meeusen wordt kopman van de zeskoppige profploeg. De crossers kregen meteen een primeur. Zij mochten, van de allerjongsten tot de profs, onder grote publieke belangstelling het gloednieuwe Sven Nys-cyclocrossparcours op de Balenberg uittesten. "Ik denk dat de jongeren enorm enthousiast zijn", weet Nys. "En dat ze hier heel veel leuke dingen gaan kunnen doen - op een veilige manier met sport bezig kunnen zijn ook. Het buitenparcours is trouwens voor iedereen altijd en vrij toegankelijk. Gratis."

Zowel toeschouwers als fietsers, er was aardig wat opkomst voor de eerste Sven Nys Classic.
Ponsaerts Zowel toeschouwers als fietsers, er was aardig wat opkomst voor de eerste Sven Nys Classic.
Sven Nys - voor de gelegenhied strak in het pak - op de ploegvoorstelling met de kopman van zijn team: Tom Meeusen.
Ponsaerts Sven Nys - voor de gelegenhied strak in het pak - op de ploegvoorstelling met de kopman van zijn team: Tom Meeusen.
Van de allerjongsten tot de profs, alle Telenet-Fidea-renners testten het gloednieuwe Sven Nys-cyclingparcours op de Balenberg uit, ook zoon Thibau Nys.
Ponsaerts Van de allerjongsten tot de profs, alle Telenet-Fidea-renners testten het gloednieuwe Sven Nys-cyclingparcours op de Balenberg uit, ook zoon Thibau Nys.
Thibau - niet toevallig zo genoemd - was als bijna-achtjarige een van de jongste deelnemers. Hij fietste met papa Davy Stevens in volledige Nys-outfit maar liefst 68 kilometer.
Ponsaerts Thibau - niet toevallig zo genoemd - was als bijna-achtjarige een van de jongste deelnemers. Hij fietste met papa Davy Stevens in volledige Nys-outfit maar liefst 68 kilometer.