"Auto's blijven hier voorbij scheuren"

DE BONTE SPECHT - ROESELARE RIJKSWEG NOG ALTIJD GEVAARLIJK ONDANKS INGREEP

Het kruispunt van de Beverenstraat

en Honzebrouckstraat met de Rijksweg heeft in het verleden al heel wat slachtoffers geëist. Hoewel het zwarte punt nu al van twee naar één rijstrook is herleid, blijven de wagens er voorbij razen, tot ergernis van de zwakke weggebruikers. Ze blijven ijveren voor een fietserstunnel, want het gevaar is er nog niet geweken.

Heel wat scholieren uit Hooglede, die in Roeselare les volgen, rijden elke ochtend de Beverenstraat af om aan het kruispunt met de Rijksweg over te steken naar de Honzebrouckstraat. Vaak doen ze dat op risico van eigen leven, want op het kruispunt gebeurden in het verleden al meermaals zware ongevallen. In 2014 plaatste het Agentschap Wegen en Verkeer al betonblokken op de middenberm zodat auto's de Rijksweg niet meer konden oversteken. Dat bracht echter geen beterschap, want ook daarna werden nog fietsers door wagens opgeschept.

Eén rijstrook

Vorig jaar kaartte lerares Annemie Defour van de stedelijke sasisschool in onze krant nog aan hoe fietsers er dagelijks hun leven moeten riskeren. Ze steekt elke dag het punt over met haar fiets, twee keer per week doet ze dat met haar kleindochter Tess. Om dat veilig te doen, doet ze dat in twee keer zodat het meisje veilig aan de overkant raakt. "Er is toch al wat verbetering merkbaar. Het verkeer is er van twee rijstroken naar één rijstrook gegaan zodat ze in een trechter terechtkomen. Dat maakt het oversteken al wat makkelijker, maar helaas passen niet alle automobilisten hun rijgedrag aan. De snelheidslimiet is er 70 kilometer per uur, maar sommige chauffeurs blijven er voorbij razen."

Fietserstunnel

Annemie krijgt bijval van directrice Conny Wallyn van freinetschool De Bonte Specht, die in een van de zijstraten van de Honzebrouckstraat ligt. "Het punt is grondig aangepakt, maar ik rij er zelf twee keer per dag langs en stel inderdaad vast dat auto's er nog te snel passeren. Een fietserstunnel, zoals beloofd, zou een ideale oplossing zijn."

En die komt er, al is het nog wachten op een precieze datum. Minister Weyts schrapte in 2015 al eens het budget voor een fietserstunnel, maar ondertussen is dat project terug op tafel beland. "Het dossier loopt", bevestigt Eveline Vandecaetsbeek van AWV. "Een aantal scenario's worden afgewogen, maar we kunnen nog geen datum geven. De werken aan de Kwadestraat en de ontsluiting van ziekenhuissite AZ Delta moeten eerst uitgevoerd worden."

1.000 extra huizen

Volgens de Hoogleedse schepen van Mobiliteit Rik Vanwildemeersch (CD&V) valt er binnenkort een definitieve oplossing uit de bus. "Eind september zitten we samen om die te bepalen", zegt hij. "Er zijn nieuwe tellingen uitgevoerd en met die info beslissen we of het een scenario met lichten of een met doorsteken en voorinslagstroken op de Ring zal zijn. Bovendien moeten we er ook rekening mee houden dat er op termijn aan Hoogleedse kant 250 huizen bij komen en aan Roeselaarse kant nog eens 750. Daar is ook plaats voor een nog te ontwikkelen ambachtelijke zone en we zoeken ook daar naar een ideale ontsluiting. Vraag blijft of we met de realisatie van de fietserstunnel de Beverenstraat niet moeten afsluiten. Die knoop hakken we binnenkort door."

Het is voor fietsers niet simpel om de Rijksweg over te steken.
Joke Couvreur Het is voor fietsers niet simpel om de Rijksweg over te steken.
RV