"Altijd al volks café willen hebben"

BAPTIST VAN EMRIK NEEMT CAFÉ EXTER AAN BOEKENBERGPARK OVER

Geen seconde heeft Baptist Van Emrik, eigenaar van enkele trendy zaken op het Antwerpse Zuid, getwijfeld toen hij hoorde dat brasserie d'Exter aan het Boekenbergpark te koop stond. "Een volkse herberg uitbaten: dat heb ik altijd al willen doen." Dit weekend wordt de overname officieel bezegeld met een driedaags feest met live-muziek.

Gisteravond zette d'Exter het feest al in met een optreden van Nest van de Strangers, een barbecue en frisse pinten voor de vaste klanten. Volkser kan moeilijk. Wat een contrast met de trendyzaken Bar d'Offis en La Suite van Baptist Van Emrik op het Zuid. "Dat volkse, sympathieke karakter van d'Exter spreekt mij aan. Je hebt er een heel vast publiek. Klanten komen aan op het terras van d'Exter en moeten eerst aan vijf tafels goeiedag gaan zeggen voor zij kunnen gaan zitten. Ik had al wat ervaring opgedaan in de Talloorkes, een restaurant met een volkse keuken in de Lange Koepoortstraat." Grote veranderingen komen er niet. Wel kleine aanpassingen zoals nieuwe parasols op het terras onder de lindebomen en airconditioning binnen in de brasserie. Opvallend: een aantal dranken wordt goedkoper. Voor een pint betaal je voortaan 2,6 euro in plaats van de vroegere 2,9 euro. De menukaart is al aangepast en er komen speciale aanbiedingen zoals bij de start van het wildseizoen of het einde van het mosselseizoen. Wie dit weekend op de koffie komt in d'Exter wordt getrakteerd op huisgemaakte cupcakes van "Mie Toertjes."

Complementair

Waar veel horecamensen klagen over de strenge fiscus en de witte kassa, is Baptist Van Emrik realistisch. De tijden van vroeger waar de horeca zijn zin deed, zijn voorbij. "De witte kassa zal ons als horeca op de duur ten goede komen. Daar geloof ik in. Ik heb in totaal zo'n 35 personeelsleden. Met Exter erbij kan ik die flexibeler inzetten. Ik kan groepsaankopen doen voor al mijn zaken, meer sponsoring en betere verzekeringscontracten afsluiten. Mijn zaken zijn complementair. Als het in de zomer wat minder is op het Antwerpse Zuid door al die zomerbars en festiviteiten, dan kan ik voluit de kaart van d'Exter trekken", zegt Van Emrik.

Beschermd gebouw

Het gebouw van Exter is eigendom van brouwerij Moortgat. De eerste sporen van café Exter gaan terug tot in 1548 toen d'Exterke één van de zeven brouwerijen was in Deurne. De brouwerij werd tijdens het Spaanse beleg (1583-1585) wel platgebrand, net als de rest van Deurne. Zij werd heropgebouwd in 1621 en naast de brouwerij kwam er in 1644 ook een herberg. Daarmee is d'Exter meer dan waarschijnlijk het oudste café van Deurne.

Nieuwe eigenaar Baptist Van Emrik (vierde van links) met zijn personeel achter de bar van d'Exter.
Laenen Nieuwe eigenaar Baptist Van Emrik (vierde van links) met zijn personeel achter de bar van d'Exter.
Café d'Exter is de oudste kroeg van Deurne.
Laenen Café d'Exter is de oudste kroeg van Deurne.