Zes jaar geleden viel politie zijn huis binnen. Nu trouwt Kim Dotcom met studente en eist miljarden schadevergoeding

Kim Dotcom, in Duitsland geboren als Kim Schmidz, was voor 68 procent eigenaar van MegaUpload.
Twitter @KimDotcom/AP Kim Dotcom, in Duitsland geboren als Kim Schmidz, was voor 68 procent eigenaar van MegaUpload.
Kim Dotcom, de grote man achter de site MegaUpload, gaat in de tegenaanval. Hij eist een grote schadevergoeding van de Nieuw-Zeelandse regering die in 2012 binnenviel op zijn mansion. In de claim staat geen bedrag, maar op Twitter zegt hij dat het gaat om miljarden. Hij vierde de verjaardag van de inval met een huwelijk.

Dotcom runde vanuit Nieuw-Zeeland de site MegaUpload, waar mensen films, liedjes en games konden verspreiden. In januari 2012 werd het netwerk uit de lucht gehaald. Agenten vielen zijn enorme landhuis bij Auckland binnen en namen onder meer twintig exclusieve auto's in beslag. Dotcom en zijn collega's, onder wie Zwollenaar Bram van der Kolk, werden opgepakt. Nieuw-Zeeland wil ze uitleveren aan de Verenigde Staten, waar ze mogelijk worden vervolgd voor auteursrechtenschendingen, witwassen en fraude. Die zaken lopen nog.

Acht miljard euro

Dotcom zegt dat er fouten zijn gemaakt bij de hele zaak. MegaUpload zou nu ruim 8 miljard euro waard zijn geweest, heeft hij laten uitrekenen, en hij was voor 68 procent eigenaar. Dat geld is hij nu kwijt, net als andere inkomsten.

De 44-jarige Dotcom werd in Duitsland geboren als Kim Schmitz. In 2005 liet hij zijn achternaam officieel veranderen in Dotcom. Hij heeft de zesde verjaardag van de inval zaterdag gevierd met een huwelijk. Hij trouwde met de studente Elizabeth Donnelly. Dotcom heeft al vijf kinderen uit zijn eerste huwelijk: Kaylo, Kimmo, Kobi, Keera en Kylee.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Peter Gijselaar

  Da zal zeker voor zijn uiterlijk zijn.

 • ANN LIMBOS

  Die gelooft ook nog in Sinterklaas.

 • Oli Gearius

  "Dotcom zegt dat er fouten zijn gemaakt bij de hele zaak. MegaUpload zou nu ruim 8 miljard euro waard zijn geweest, heeft hij laten uitrekenen, en hij was voor 68 procent eigenaar. Dat geld is hij nu kwijt, net als andere inkomsten." Zie je, dat heb je met gamers/nerdjes, die begrijpen de wereld niet, die snappen zelfs niet meer wat het woordje illegaal betekend.

 • Marc Camp

  Megaopload werd maar voor 1 zaak gecreeerd en dat is om al wat je kan inbeelden uploaden en downloaden. Inclusief films, muziek en veel meer. Aan auteurrachten had men toen gewoon lak aan. Al van in de jaren 90 kon je ervoor zorgen dat uploaden en downloaden van illegale bestanden onmogelijk was. En dit is niet alleen te danken aan de lakse wetgeving.

 • gustaaf carpels

  Als jij zorgt dat men alles gewoon kan downloaden en daarna kan uploaden moet je geen universitair diploma hebben om te beseffen dat men muziek, films enfin alles waar je normaal Rechten moet op betalen via deze weg gaat verkrijgen zij weten dat ook en rekenen daar zelfs op. Dan moeten ze nu niet klagen dat ze gezocht worden.