Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Wat is ransomware? En hoe kan je je ertegen beschermen?

De Ieperse weefmachineproducent Picanol en de afdelingen in China en Roemenië liggen grotendeels stil door een cyberaanval met ransomware. Hackers vragen losgeld om de systemen weer vrij te geven. Wat is ransomware, en wat kunnen bedrijven (en particulieren) doen om zich er tegen te beschermen? 

14 reacties

 • Patrick Coulier

  1 jaar geleden
  De bedrijfswereld vond die Windowstroep goed genoeg, ze moeten nu maar op de blaren zitten duidelijk ;-)
 • Geert Decru

  1 jaar geleden
  Geert Landsman dat is zeker niet waar. Windows wordt aangevallen omdat dit het systeem is die het meeste gebruikt wordt. Moest dit nu Linux zijn dan maakt men randsomware voor Linux.
 • Kevin Stabel

  1 jaar geleden
  Gebruik geen windows voor dingen die belangrijk zijn.
 • Tom De Bondt

  1 jaar geleden
  Ongelooflijk dat bedrijven van die grootte niet investeren in offsite backup, storage met snapshots en firewalls. Als zoiets gebeurt (wat *altijd* kan, zelfs als je met Linux werkt, zoals de Lilocked ransomware) dan kan je tenminste altijd terug en ben je snel terug operationeel. Maar inderdaad, Windows is gevaarlijker, of enkel op cloud rekenen is ook niet al te slim.
 • HUGO VERLOT

  1 jaar geleden
  Veel bedrijven zijn zo lek als een zeef. Besparen op beveiligen van hun servers.
 1. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 1. Joodse vrouw niet opgezet met oproepingsbrief: "Bart De Wever wil niet stigmatiseren, maar ik verwacht mijn gele ster al in de brievenbus"
  Play

  Joodse vrouw niet opgezet met oproepings­brief: "Bart De Wever wil niet stigmatise­ren, maar ik verwacht mijn gele ster al in de brievenbus"

 2. Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld
  Play
  skiën

  Scheer mee met wingsuits over meest beruchte skipiste ter wereld

iHLN