Wat is de bitcoin? Vijf vragen over de munt die eigenlijk niet echt bestaat

REUTERS
De bitcoin, een munt die eigenlijk niet echt bestaat, is bezig aan een ongekende opmars. De virtuele munt breekt mijlpaal na mijlpaal en nadert nu een mythische grens. Eén bitcoin is net geen 10.000 dollar waard. Vijf vragen over de munt.

Hoe werkt de bitcoin?

De bitcoin is een munteenheid, net als de euro of de dollar. Maar anders dan bij de euro en de dollar zijn er geen fysieke munten en biljetten. Bitcoins zijn eigenlijk niet veel meer dan regels computercode. Die staan in een groot digitaal logboek, waarin de gebruikers samen bijhouden wie welk bedrag overmaakt naar wie. Dat gaat op basis van wiskundige formules, waar niet mee te sjoemelen valt. Iedereen houdt iedereen eerlijk, is het idee. 

De bitcoin is overigens de grootste virtuele munt, maar niet de enige. De ethereum, de ripple, de litecoin, de dash en tientallen anderen werken op ongeveer dezelfde manier.

De bitcoin heeft eigenlijk geen regels. Er zijn geen centrale banken, er is geen leiding

Kan iedereen in bitcoins handelen?

Ja. Mensen hoeven alleen een account aan te maken bij een handelsplatform. Dat maakt een zogeheten wallet, een digitale portemonnee. Er zijn een paar varianten met verschillende beveiligingsniveaus. Gebruikers kunnen bitcoins kopen, in ruil voor bijvoorbeeld euro's of dollars. Ook kunnen ze bitcoins overmaken naar de virtuele portemonnee van een ander om te betalen. Wie bitcoins wil verzilveren, biedt ze te koop aan en laat de waarde in bijvoorbeeld euro's overmaken op een reguliere bankrekening.

Worden bitcoins overal geaccepteerd?

Nee. Bij sommige winkels kunnen mensen met de digitale munt betalen. Maar het is niet overal een wettig betaalmiddel. Er zijn geen centrale banken, er is geen leiding en de bitcoin heeft eigenlijk geen regels.

Wie is het brein achter de bitcoin?

Dat is niet bekend. Het systeem is in 2008 bedacht door ene Satoshi Nakamoto. Vermoedelijk is dat een schuilnaam, maar het is nooit duidelijk geworden van wie.

Is de bitcoin anoniem?

Ja en nee. Iedere gebruiker heeft een eigen 'rekeningnummer' voor zijn of haar zogenoemde wallet. Maar alle transacties van zo'n wallet zijn voor iedereen zichtbaar. Dat is nodig om misbruik te voorkomen, alle deelnemers houden elkaar eerlijk. En als iemand weet wie de persoon achter de code is, is meteen duidelijk wat diegene heeft gekocht en verkocht.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  Als niemand controle kan uitoefenen dan weet je wel wie in bitcoins handeld en dat zijn dan meer dan waarschijnlijk dezelfde mensen die hun geld verslepen naar belastingsparadijzen met maar een doel, belasting en controle ontduiken! Voor mij mag die virtuele munt meteen in elkaar klappen!

 • jan van dessel

  Proficiat aan Corette Avarre die haar bitcoins verzilverde met winst! Heb medelijden met believers die nu nog kopen want de dag komt dat er massaal verkocht zal worden en door te weinig kopers zal hij op korte tijd waardeloos worden. Iedereen rijk bestaat niet.

 • james vroman

  Bitcoin is geld waar de staat of bank geen enkel controle over heeft en waar er geen successierechten op betaald worden bij overlijden ...en dat is gevaarlijk ...successierechten ben je ook kwijt .

 • Willy ROOSELAERS

  Onder welke categorie moet dan de dollar euro gerekend worden. Voor beide munten is er ook geen onderliggende tegenwaarde.

 • Dirk D'hont

  Ontworpen en uitgevonden om zwart geld en misdaadgeld wit te wassen. Eens alles uitkomt en bedreigd wordt zal de zeepbel uiteenspatten en hebzuchtige maar naïeve investeerders zullen de dupe zijn en thuiskomen van een hele kale reis...