Exclusief voor abonnees

Wat bezielt mensen die bij een ongeluk meteen hun smartphone tevoorschijn halen?

De politie is woedend over het gedrag van tientallen automobilisten na een dodelijk ongeluk op de A58 afgelopen zaterdag (4 augustus 2018). Ze filmden en fotografeerden de nasleep van het ongeval, sommigen liepen zelfs door de sporen.
Erik Haverhals/FPMB De politie is woedend over het gedrag van tientallen automobilisten na een dodelijk ongeluk op de A58 afgelopen zaterdag (4 augustus 2018). Ze filmden en fotografeerden de nasleep van het ongeval, sommigen liepen zelfs door de sporen.
Het schaamteloos filmen van verkeersslachtoffers gaat er bij verkeersagenten niet in. Omstaanders lijken niet de ernst in te zien van het vastleggen van andermans ellende. "Soms weten nabestaanden via sociale media al dat hun geliefde is overleden."

André Wiercx trof zaterdagochtend een enorme ravage aan op de A58 bij Gilze, waar een Volkswagen Transporter, een Renault Clio en een Volvo 940 met elkaar in botsing waren gekomen. De bestuurder van de Volvo werd gereanimeerd, maar kon niet meer worden gered. Zijn vrouw en de bestuurder van de Volkswagen waren gewond. Brokstukken en glas lagen verspreid over de weg, benzine sijpelde over het wegdek.

Maar wat de 62-jarige agent van het verkeersteam van de politie Zeeland-West-Brabant vooral opviel – en stoorde – waren de automobilisten op de andere rijbaan die het ernstige ongeluk aan het fotograferen en filmen waren met hun smartphone. "In één auto hingen ze zelfs met drie man uit de raampjes om de ellende van anderen te filmen", vertelt hij op het politiebureau in Breda. "Ook veel vrachtwagenchauffeurs doen daaraan mee. Het is niet alleen onethisch, maar ook nog eens hartstikke gevaarlijk met zo’n 40-tonner."

Je hebt 20% van dit artikel gelezen
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leon Mertens

  Al dat gedoe zou zeer zwaar moeten gestraft worden ,maar in een wereld van Facebook e.a mag mag zich aan alles verwachten!!

 • Karin Verbeeck

  GSM gebruik is verboden en strafbaar maar...De politie gaat straks toch niet vragen of iemand beelden heeft van het ongeval of zijn dashcam had aanstaan niet? Omdat één en ander niet duidelijk is. Je moet kiezen, kan dan ook kritiek geven op alle vaste camera's.

 • rudolf jacobs

  anders toch poepsimpel opgelost hoor,en die extra agent is de moeite waard kassa kassa,1 wat is er met die camera op hun nog niks??? dan zet altijd een agent erbij die niks anders doet dan alles noteren en of filmen van de filmers wel te verstaan ,aan boetes van 250 euro is toch wel goed verdient van die agent voor de staat,en hij heeft ze pakweg allemaal op film dus waar wachten jullie op dommerikken

 • Pascale Hendrickx

  En maar file creëeren in de tegenovergestelde richting, enkel en alleen maar om de "beste" foto's te kunnen maken. Gewoon rijbewijs intrekken voor minstens 1 maand met achteraf alle mogelijke testen. Mss dat het dan zal beteren. Vorige keer 1.5u aanschuiven door verkeersongeval en meer dan 2u aanschuiven door de kijkfile. Korte metten mee maken.

 • Hans Benoit

  Ik ben dat gezever over "onze normen en waarden" kotsbeu,welke normen en waarden?Velen vinden het blijkbaar normaal zoiets te filmen.Bende marginalen,hopelijk monsterboetes in de toekomst.