Waarom lopen uw digitale klokken plots achter?

Klokken lopen trager door één panne in Zuidoost-Europa

Thinkstock
Een panne op het elektriciteitsnet ergens in Zuidoost-Europa heeft ­ervoor gezorgd dat alle digitale klokken - wekkers, de klok op uw oven en microgolf - vijf minuten trager zijn gaan lopen. "Binnenkort geven we het net een extra shot, zodat de klokken de realiteit weer inhalen", zegt de Belgische Claire Camus van ENTSO-E, de koepelorganisatie van Europese netbeheerders vandaag in de Mediahuis-kranten. 

"Het is door problemen in dat netwerk ergens in Zuidoost-Europa dat de problemen met de klok zijn ontstaan", aldus Camus. "Dat heeft de frequentie op het net doen verlagen."

Om goed te lopen krijgt uw digitale klok zijn impulsen van het elektriciteitsnet. Zo'n klok heeft een motortje dat draait op de frequentie van het lichtnet. "Dat is bij ons altijd 50 hertz", zegt Camus. Dat betekent dat de spanning op het net vijftig keer per seconde verandert. "Maar de afgelopen weken is dat geen vijftig geweest, maar iets minder. Daardoor tikten de wijzertjes dus net iets minder snel door, en versprongen de digitale cijfers net wat trager. Sinds de problemen halverwege januari begonnen, zijn we zo vijf minuten gaan 'achterlopen'."

Smartphones liepen perfect, omdat de klok daarvan niet op het elektriciteitsnet, maar via software werkt. Vanaf vandaag zou het probleem van de baan moeten zijn. Wie al proactief zijn klok wat vooruit had gezet, zal die dus weer moeten terugdraaien.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pierre vaneylen

  De ECHTE waarheid wordt niet vermeld; nm overbelasting van het net. Hierdoor gaan de alternatoren trager dragen en zakt bijgevolg de netfrequentie. Trouwens door de invoering van de zonnepanelen heeft men reeds de marges verruimt en de spannings-toleranties RUIM laten toenemen. Zo zie je maar , hoe ge een regelgeving kunt aanpassen als ge ze niet meer in de hand hebt!

 • Geert Vaelen

  Iedereen die z'n klok 5 minuten zag achter lopen, zal die zelf wel goed zetten. Door die tegenmaatregel moet iedereen nu dus weeral z'n klok tegoei zetten voor de 2e keer, maar nu achteruit zetten ipv vooruit. Had het gewoon gelaten zoals het was, door gewoon het net op 50Hz te laten draaien ipv 50,5 of zo om die verloren tijd terug in te halen.

 • Jeroen De Schepper

  De frequentie is een maat voor het in balans zijn van de energie op het (Europese) net. Is er te weinig energieaanbod en teveel aan verbruik, dan vertraagd het net. Omgekeerd, is er teveel aan energie, dan versneld het. Beetje vergelijkbaar met het rijden van een fiets op een helling, trap je te hard, dan versnel je. Maar om nu zo maar even de frequentie bewust te verhogen om de klokken juist te zetten, beetje quatsch, het zou een hoop vermogen kosten.

 • Marleen Breugelmans

  een klok met een batterij heb je zelf in de hand

 • Gerard Braeckmans

  De mijne tikt nog altijd even snel.