Waarom je best nog even wacht met de iOS 13-update voor je iPhone

REUTERS
Apple heeft afgelopen nacht een volgende versie gelanceerd van zijn mobiel besturingssysteem, maar gebruikers denken misschien best twee keer na voor ze die installeren. De nieuwe iOS 13 zou namelijk flink wat bugs hebben en kenners raden aan om te wachten tot iOS 13.1 arriveert. Voor de ongeduldigen onder ons: dat is over vier dagen al.

Gebruikers van een iPhone 6S of een later model kunnen iOS13 sinds vannacht gratis downloaden. En het ziet er allemaal veelbelovend uit: de nieuwe iOS is sneller, er is nu ook een ‘donkere modus’, de batterijfunctie is verbeterd, er is een nieuw toetsenbord en er zijn vernieuwde apps. Zo kreeg de foto-app een grondige opknapbeurt. Apple introduceert ook een eigen inlogdienst om je met één tik aan te melden via je Apple-account én een gamingportaal: Apple Arcade.

Tekortkomingen 

Maar er blijken ook flink wat tekortkomingen te zijn. Volgens experts is het lang geleden dat er nog zo een rommelige release was, want ook de betaversies voor ontwikkelaars en een testpubliek die in juni gelanceerd werden en traditioneel een eerste feedback mogelijk maken, bleken vol bugs te zitten. Een aantal daarvan zouden er intussen uit zijn, maar lang niet allemaal.


Zo zou je het inlogscherm kunnen omzeilen om in de contacten van een iPhone te geraken. Zonder de code of biometrische identificatie, dus. De hacker zou wel fysiek toegang moeten hebben tot het toestel, maar daarna is het kinderspel om in het adresboek te raken en gegevens van contacten te zien. Net als een lijst met personen waarmee de gebruiker van de iPhone het laatst contact heeft gehad. De bug zou er bij de eerste update van iOS 13 uitgehaald moeten zijn. (lees hieronder verder)

EPA

Er zijn ook problemen met de iCloud. Gebruikers in de betaversies maakten er melding van dat ze data en projecten kwijt waren geraakt die ze in de iCloud hadden opgeslagen, waardoor Apple op een eerder versie moest terugvallen. De problemen zouden intussen opgelost moeten zijn.

Ook mensen met een visuele beperking wachten beter nog even om iOS 13 te installeren. Het nieuwe besturingssysteem zou ervoor zorgen dat de display “spontaan en random” overspringt van licht naar donker en omgekeerd, wat lezen moeilijk kan maken met een beperking. Het nieuwe toetsenbord in braille zou soms ook blokkeren. Een deel van de problemen zou opgelost zijn in iOS 13.1, maar voor andere bugs zou het nog langer duren.

Blokkerende apps

Verder wordt melding gemaakt van blokkerende of crashende apps en een haperende cursor bij het werken met tekst. Ook het verwijderen van apps is onduidelijker. (lees hieronder verder)

ANP XTRA

Het maakt dat experts aanraden om te wachten tot iOS 13.1 uitkomt om je telefoon een update te geven. Lang hoef je in elk geval niet te wachten, want waar Apple aanvankelijk aankondigde dat die er zou komen op 30 september, is die datum vervroegd naar 24 september. Dat is dinsdag.

De nieuwe versie van het besturingssysteem zou een stuk betrouwbaarder zijn. Er zouden ook een aantal features inzitten die de eerste versie van iOS 13 niet haalden. Het gaat onder meer om een feature waarmee je je ETA (geschatte tijd wanneer je zal aankomen) kan delen in Apple Maps en iets om je data gescheiden te houden op bedrijfstoestellen. Op andere features, zoals het delen van AirPod, is het nog langer wachten.
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ulrich Lemmens

  Iphone 11 is de grootste ramp ooit. Valt spontaan uit, met wat geluk herstart hij ook spontaan. In het buitenland amper netwerk, dat je dan meestal handmatig moet kiezen. Om gek te worden!

 • FRANK VAN EYKEN

  Gisteren teruggedraaid naar ios12.4.1 - verschillende app's/prog's die niet meer werkten

 • marc van cauter

  Apple een dure klucht ! IphoneX van 1300 euro na update 12,4 geen gezichtsherkenning meer ,wie helpt er ? Niemand, waar je hem gekocht hebt , sorry wij kunnen dat niet... ergerlijk

 • Willy VanErps

  Gisteren erop gezet, tot nu toe geen problemen ondervonden. iPhone X en verschillende apps worden nochtans intensief gebruikt.

 • Willy Ackermans

  Ios13 kan wel veel aanpassingen hebben, maar de tegels, het beginscherm, heen vernieuwde widgets (enkel geselecteerde app van Apple) daar is nog steeds geen vernieuwing, denk ook aan contacten en mail van Appel nog steeds eentonig, dat is al jaren zo, geen enkele design vernieuwing te merken. Nog steeds een design van 5 jaar geleden... Een gemiste kans.