Waakhonden bezorgd over virtuele munt Facebook

Photo News
Facebook kondigde onlangs vol enthousiasme een eigen virtuele munt aan, de libra. Vanaf volgend jaar zouden gebruikers daarmee geld kunnen overmaken om rekeningen te betalen en spullen te kopen. Maar de toezichthouders zijn nog niet zo enthousiast. Ze trappen op de rem en willen tijd om uit te zoeken hoe de munt in elkaar zit.

De Britse marktwaakhond, de Financial Conduct Authority, liet gisteren weten: "De omvang van de libra zorgt voor vragen aan de samenleving en de overheid over wat aanvaardbaar en wenselijk is." Het motto van techbedrijven is "wees snel en breek dingen", maar alle vragen die worden opgeworpen "vragen om diep nadenken en aandacht voor details".

De libra leidt tot grote zorgen over privacy, handel, nationale veiligheid en monetair beleid, niet alleen voor de 2 miljard gebruikers van Facebook, maar ook voor beleggers, consumenten en de wereldeconomie

Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

Handrem 

Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een brief geschreven aan de top van Facebook. Ze willen dat Facebook de ontwikkeling van de libra stillegt tot toezichthouders en de politiek onderzoek hebben kunnen doen. De libra "leidt tot grote zorgen over privacy, handel, nationale veiligheid en monetair beleid, niet alleen voor de 2 miljard gebruikers van Facebook, maar ook voor beleggers, consumenten en de wereldeconomie", aldus de Democraten.

Ze worden gesteund door meer dan dertig Amerikaanse consumentenorganisaties. Die vragen de politiek om aan de handrem te trekken. "Wij vinden dat de risico's te groot zijn om het plan door te laten gaan met zo veel onbeantwoorde vragen", schrijven ze in een gezamenlijke brief.

Ook Japan bezorgd

Ook Japan is bezorgd. De centrale bank van het land vindt de libra moeilijk te controleren. De munt "lift gratis mee op de financiële wereld", die daardoor in gevaar kan komen, meldt de zakenkrant Nikkei Asian Review.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  grote zorgen over privacy ? maar niet om om de 20 meter een camera te hangen en iedereen te filmen ....beetje een drogreden en dom argument ...

 • Fabrice Braccio

  Eigenlijk is alle geld of een munt een virtueel gegeven gebaseerd op een systeem van vertrouwen.Want als morgen alle gewone mensen zouden zeggen weg met die valuta we doen aan ruilhandel dan hebben al die miljardairs plotseling niks meer behalve getalletjes op een papiertje.

 • Pieter Vandewoestyne

  Jah, ik zou ook bezorgd zijn. Die grote tech-bedrijven proberen gewoon de rol van de banken over te nemen om hun nog meer te verrijken. De enige munt die je kan vertrouwen is de bitcoin. Naar Bitcoin kun je namelijk geen brief schrijven om ermee op te houden en de technologie en evolutie ervan is in handen van ons allen, niet van één of andere overheid of een groot tech-bedrijf.

 • Ramon Simon

  Als wij mensen allemaal samen afspreken om een eigen munt te beginnen dan kunnen ze daar niets aan doen. Zolang wij erin geloven kan dat werken. Ik ben bezorgd om de negatieve rente.

 • james vroman

  als ze bang zijn moet het zijn dat die munt heel goed zal zijn ...