VS nemen Franse digitaks voor internetgiganten onder de loep

Het logo van Facebook in een kantoor in Parijs boven een metrostation.
AP Het logo van Facebook in een kantoor in Parijs boven een metrostation.
De Verenigde Staten zijn een onderzoek gestart naar de Franse digitaks. Washington vreest namelijk dat de maatregel specifiek gericht is op Amerikaanse bedrijven, wat Frankrijk altijd heeft ontkend. Het onderzoek resulteert mogelijk in Amerikaanse tegenmaatregelen.

"De Verenigde Staten maken zich erge zorgen dat de taks op digitale diensten (...) op onrechtvaardige manier de Amerikaanse bedrijven viseert", verklaarde de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer in een communiqué. "De president heeft de opdracht gegeven om de gevolgen van de wetgeving te onderzoeken en na te gaan of de wet discriminerend of onredelijk is, en of ze een last of een belemmering vormt voor de Amerikaanse handel."

Internetgiganten geviseerd

De Franse digitaks - ook wel aangeduid met het acroniem Gafa (Google, Apple, Facebook, Amazon) - is een taks die van toepassing is op internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro, en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen. Hen wordt een omzetbelasting opgelegd van drie procent. De belasting viseert inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies. Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf.

Pioniersrol

De Nationale Vergadering in Frankrijk gaf afgelopen donderdag al groen licht voor het wetsontwerp en verwacht wordt dat de tekst vandaag ook de goedkeuring zal krijgen in de Senaat. Frankrijk wordt daarmee op vlak van de digitaks een van de pioniers. 

De Franse regering mikte lang op een Europese belasting maar stuitte op heel wat tegenstand van onder andere Ierland en de Scandinavische landen, waardoor werd besloten om op eigen houtje een digitale taks in te voeren.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer.
REUTERS De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Bedrijven maken gebruik van openbare infrastructuur zonder die zelf voor eigen rekening aan te laten leggen. Krijgen werknemers die geschoold worden in onderwijs waar ze zelf niet voor bijdragen. Maken gebruik van gemeenschappelijk betaalde geneeskundige voorzieningen. Schakelen de samenleving met hun milieuproblemen op. Maar doen wel beroep op brandweer, politie of andere diensten als dat nodig is. En taksen zijn onrechtmatig, Frank Slaets?

  • Frank Slaets

    Elke taks is in c onrechtmatig . De staat onderneemt niet, riskeert niets en ontvangt geld zonder geen enkele toegevoegde waarde en dit onder druk . Dat noemt men georganiseerde misdaad .