Voor 41 miljoen dollar aan bitcoins gestolen bij grote cryptobeurs Binance

EPA
Cybercriminelen hebben voor 41 miljoen dollar (zo’n 36 miljoen euro) aan bitcoins gestolen bij Binance, een van 's werelds grootste cryptobeurzen. Het gaat om 7.000 bitcoins die op verschillende manieren afhandig werden gemaakt, onder meer via phishing en speciale virussen.

Bij phishing worden mensen opgelicht door ze te lokken naar een valse website, die erg lijkt op een echte site. Als iemand daar probeert in te loggen krijgen de criminelen zijn gegevens in handen, die ze vervolgens kunnen gebruiken om een rekening te plunderen.

Het gaat om de zoveelste diefstal van cryptomunten. Nadat het nieuws bekend werd ging de waarde van de bitcoin direct ruim 4 procent omlaag om vervolgens weer wat overeind te krabbelen. Een bitcoin was vandaag in de loop van de ochtend een kleine 5.900 dollar waard. De waarde is de laatste tijd geleidelijk flink gestegen.

Binance-topman Zhao Changpeng heeft laten weten dat de beurs de geleden schade voor klanten vergoedt. Voorlopig zijn stortingen en opnames bij Binance even opgeschort, omdat er een grondig veiligheidsonderzoek plaatsvindt. Dat duurt naar verwachting ongeveer een week.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Schatteman

  De coin zelf is 100% veilig. (Althans toch zolang Quantum computers niet mainstream zijn). Gegevens die op de blockchain terecht komen zitten daar alsof gegoten in glas. Iedereen kan het zien, maar niemand kan het nog wijzigen. Elke 10 minuten komt er een blokje bij welke alle onderliggende blokken voorziet van nog een extra laagje glas. Het probleem ligt bij de mensen die onachtzaam omgaan met paswoorden, geen 2 step verification instellen, ingaan op phishingtoestanden.

 • van loo kris

  De Bitcoin is 1000% veilig zolang je zelf je keys bewaard. En ps de exchange betaald het verlies uit eigen zak dus niets gebeurd. Banken worden dagelijks bestolen digitaal en overvallen. Kortom geloof de fud niet bitcoin is beter als ooit.

 • John Stahl

  Bitcoin is een hype en de technologie blockchain is nutteloos. In een keten kan je nog zo veel beveiligen met een virtuele encryptie beveiliging, maar zodra de echte wereld erbij betrokken wordt kan je zeer eenvoudig fraude plegen.

 • Mike Vanzandweghe

  Was die coin niet 100% veilig?

 • El yaghmouri Ahmed

  Wees voorzichtig kies een sterk wachtwoord en altijd google of 2 step verification enabelen en je zal nooit problemen hebben