Virus besmet ruim half miljoen Apple-computers

UNKNOWN
Meer dan een half miljoen Mac-computers zijn besmet met een virus dat specifiek gericht is tegen de producten van fabrikant Apple. Dat melden verschillende informaticaveiligheidsbedrijven. Het is een teken dat Apple aantrekkelijker wordt voor informaticapiraten.

Het virus, een Trojaans paard met de naam BackDoor.Flashback, gaat op de computers op zoek naar paswoorden en bankgegevens van de gebruiker. Het is volgens experts specifiek ontwikkeld om de beveiliging van Mac-computers te omzeilen.

Pc-wereld
"Alles wat de informaticapiraten hebben geleerd bij hun aanvallen op de pc-wereld begint zich nu ook te richten op de Macwereld", luidt het bijvoorbeeld bij het informaticaveiligheidsbedrijf McAfee. De getroffen computers bevinden zich vooral in de VS en Canada, stelt de Russische verkoper van antivirusprogramma's Dr. Web.

Onaantrekkelijk
Wereldwijd zijn er 63 miljoen Macs in gebruik, en de computers zijn vanwege hun lage marktaandeel lange tijd onaantrekkelijk geweest voor virusontwikkelaars. Criminelen richtten zich liever op de pc's die werkten met Windowssoftware, omdat ze dan veel meer potentiële slachtoffers konden bereiken. Apple maakte van dat gegeven zelfs een verkoopargument.