Vanaf zondag verplicht betere bescherming bij online betalingen: "Je zal altijd moeten ‘tekenen’”

thinkstock
Wie regelmatig op het internet aankopen doet of betalingen verricht, kan vanaf zondag strengere beveiliging verwachten. De maatregel maakt deel uit van de nieuwe Europese betaalrichtlijn ‘PSD2' (Payment Services Directive 2), die vanaf 14 september volledig van kracht gaat.

De sterkere klantenauthenticatie wordt vanaf zondag in heel Europa geleidelijk uitgerold. Wie online iets koopt of een betaling verricht, zal zich moeten identificeren aan de hand van twee van drie kenmerken: met iets dat je weet (bijvoorbeeld je pincode), met iets dat je bezit (bijvoorbeeld je smartphone) en met iets dat eigen aan je is (bijvoorbeeld je vingerafdruk).

"Boek je bijvoorbeeld een hotelkamer op een Nederlandse reissite of koop je een cadeautje op een Franse webshop, dan zal enkel een kredietkaartnummer en de CVC-code opgeven ter betaling steeds vaker niet voldoende zijn", legt de federatie van de financiële sector Febelfin uit. "Je zal de betaling altijd moeten 'tekenen'. Vandaag betekent dit dat je voortaan een kaartlezer of je smartphone bij de hand zal moeten hebben.”

Al gelden er ook uitzonderingen. Zo is sterke klantenauthenticatie bijvoorbeeld niet nodig voor contactloze betalingen in fysieke winkels en voor onlinetransacties met kleine bedragen.

Een andere maatregel uit PSD2 is het aanwakkeren van de concurrentie. Banken zijn voortaan verplicht om - op verzoek van klanten - derde partijen met een vergunning toegang te geven tot rekeninginformatie en hen betalingen te laten verrichten in naam van de klant. Het kan dan gaan om een andere bank waarbij een bepaalde persoon ook klant is, of om nieuwe (fintech)spelers die bijvoorbeeld een app ontwikkelen waarin iemand een overzicht heeft van al zijn of haar betaalrekeningen.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herwig Laenen

  Direct betalen bij een bestelling bespaart de webshops een heleboel administratie en vermijdt misbruik door wanbetalers. Het verbaast mij dat er nog shops zijn die overschrijvingen of betaling bij afleveren accepteren. Buitenlandse webwinkels doen dat nooit. Ik heb al massa's spullen gekocht via internet en ben nog nooit bedrogen, ook niet door Chinese winkels als aliexpress.

 • Vaneylen Pierre

  Ik heb nooit begrepen waar de veiligheid zat met een kaartnr en CVC , geen pincode, iedereen die een kaart "bemachtigde" kan hiermede betalingen doen!

 • franky van damme

  Ik pleit voor online bestellen en betalen bij levering of betalen via overschrijving na ontvangst goederen.Al de rest geeft aanstoot tot misbruik en oplichting.

 • Herwig Laenen

  Zo een kaartlezer moet je niet kopen, maar krijg je gratis bij je bank als je aan internetbankieren doet. De kaart die itsme overbodig maakt is de identiteitskaartlezer voor bijvoorbeeld het contact met de overheid. Het rare is echter dat je zo'n lezer nodig hebt om de app van itsme te installeren.

 • Lucien Switten

  Niks veiliger, alleen omslachtiger, bedoeling EU is on-line aankopen moeilijk maken t.o.v. de lokale winkels. Weg met de EU!