Universele oplader mogelijk verplicht in Europa: Europese Commissie bereidt wetgeving voor

Illustratiebeeld. De vrijwillige overeenkomst met de industrie heeft niet gewerkt.
getty Illustratiebeeld. De vrijwillige overeenkomst met de industrie heeft niet gewerkt.
De Europese Commissie wil fabrikanten van mobiele telefoons gaan verplichten die in de EU te leveren met een universele oplader. Ze bereidt een wetsvoorstel voor dat in het derde kwartaal van dit jaar voorgesteld wordt, zo staat in het vandaag gepresenteerde werkprogramma van de Commissie. De maatregel moet de opstapeling tegengaan van snoeren en stekkers die in vrijwel alle huishoudens is te vinden.

De Europese Commissie dringt er al jaren bij producenten op aan vrijwillig één standaardoplader te voorzien. Maar daar kwam tot nog toe weinig van in huis. 

Wetsvoorstel

Het Europees Parlement drong onlangs opnieuw aan op een universele oplader voor smartphones en vergelijkbare toestellen zoals tablets of e-books, om de wirwar aan kabels en adapters wat terug te dringen en de afvalberg te verkleinen. Vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie  zei een wetgevend initiatief te overwegen. Vandaag presenteerde de Commissie haar werkprogramma met de te verwachten wetsvoorstellen voor het komende jaar. En daarin staat inderdaad ook een voorstel over “universele opladers van smartphones en gelijkaardige toestellen”. Het voorstel wordt in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.

De Commissie schatte eerder dat jaarlijks zo'n 300 miljoen euro wordt verspild door onbruikbare opladers. De afvalberg zou volgens ramingen elk jaar groeien met 51.000 ton. 

Apple

Het Amerikaanse Apple verzet zich alvast tegen uniforme opladers. De technologiegigant is één van de belangrijkste producenten van nieuwe soorten adapters: het bedrijf produceert in principe enkel opladers die compatibel zijn met de eigen producten en schakelt regelmatig over op een andere soort aansluiting. Bovendien zijn kabel en adapter niet van elkaar los te koppelen, wat de hele oplader meteen nutteloos maakt bij de overschakeling naar een ander smartphone-merk.

Volgens Apple zou een uniforme oplader de innovatie afremmen en Europese Apple-gebruikers schaden, omdat die hun huidige oplader zouden moeten vervangen. Bovendien zijn bepaalde Apple-functies niet mogelijk met een andere - eenvoudigere - aansluiting, klinkt het. “We hopen dat de Commissie naar oplossingen zal zoeken die de mogelijkheden van de industrie niet beperkt om de gebruikers innovatieve en nieuwe technologieën aan te bieden.”

Apple stelt dat een verplichte universele oplader een rem is op innovatie.
thinkstock Apple stelt dat een verplichte universele oplader een rem is op innovatie.

In totaal komt de Europese Commissie dit jaar met een dertigtal nieuwe wetsvoorstellen. 

Onder meer over cryptomunten, biodiversiteit en onderzoek naar kanker zitten plannen in de pijplijn, naast voorstellen om het asiel- en migratiebeleid te hervormen, de regels voor landen die EU-lid willen worden te herzien en de implementatie van de Green Deal te verzekeren. De Commissie neemt ook het nut van de stukjes van 1 en 2 eurocent onder de loep. Over dat laatste is nog geen definitieve beslissing genomen, verzekerde vicevoorzitter Sefcovic.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft daarnaast beslist om 34 wetsvoorstellen die nog door de vorige Commissie zijn uitgewerkt, te schrappen. Ze zijn niet langer relevant, of er is geen perspectief op een compromis tussen lidstaten en het Europees Parlement.

Vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie.
AFP Vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Katja Schraudy

  Wel een goed idee.

 • Daniel Corstjens

  Nu gaan ze gewoon een universele oplader maken maar wel met verdchillende aansluitingen zodat je nog steeds de lader van een bepaald merk moet gebruiken!

 • Steve Van der Vekens

  Hmm, dat klinkt goed, want telefoonfabrikanten maken er een sport van om elk een unieke oplaadkabel te hebben.

 • Yvan Lissens

  Een goed idee. Als je een aantal toestellen zoals phones, watches en tablets in huis hebt, dan is het een kluwen van adapters en kabeltjes.

 • Chris Van Wesemael

  Uit ecologisch standpunt zou dit al jàren en wereldwijd een verplichting moeten zijn. Toestellen zouden trouwens ook beter zonder lader worden verkocht. En al zeker verplicht met een gescheiden laadblok en laadkabel. Op die manier zou de consument gediend worden (geen nodeloze uitgaven) en het milieu zou er wel bij varen (minder gebruik van onze resources, minder afval)