Uitvinder wereldwijde web waarschuwt in open brief voor machtsconcentratie van Google en Facebook

Tim Berners-Lee.
EPA Tim Berners-Lee.
In een open brief waarschuwt Tim Berners-Lee, de 62-jarige uitvinder van het wereldwijde web, voor de dominantie en machtsconcentratie van bedrijven als Google, Facebook en Twitter. "Het internet is niet meer wat het is geweest."

Berners-Lee schreef de brief naar aanleiding van de 29ste verjaardag van zijn uitvinding. Volgens hem gaat het web door een stevige crisis. “Wat ooit een rijk aanbod aan blogs en websites was, is nu verengd tot een handvol dominante platformen. Die onlinepoortwachters kopen kleine spelers op en maken de concurrentie zo extreem moeilijk", schrijft hij.

"We hebben de voorbije jaren complottheorieën zien voorbijkomen, nepaccounts, externe inmenging in verkiezingen en criminelen die persoonlijke data stelen. Dat kon allemaal gebeuren door de machtsconcentratie van bedrijven als Google, Facebook en Twitter." Daarom pleit de internetpionier voor een wettelijk of regelgevend kader dat rekening houdt met 'sociale doelstellingen'.

'Wat ooit een rijk aanbod aan blogs en websites was, is nu verengd tot een handvol dominante platformen'

Tim Berners-Lee

Mythes

Nog in zijn brief wil Berners-Lee twee mythes de wereld uit helpen. "De mythe dat reclame het enige mogelijke businessmodel is voor internetbedrijven, en de mythe dat het te laat is om de manier waarop platformen werken nog te veranderen."

Daarnaast breekt de uitvinder een lans voor al wie geen toegang heeft tot het internet, omdat 2018 het eerste jaar is dat de helft van de wereldbevolking online zal zijn. En hoewel de Verenigde Naties internettoegang tot een basisrecht hebben uitgeroepen, is dat op veel plaatsen nog altijd exuberant duur, schrijft Berners-Lee.

"Er is een serieuze kloof ontstaan: als je offline bent, mis je een boel mogelijkheden om bij te leren, geld te verdienen en deel te nemen aan het democratische debat. Als we niet serieus investeren in het dichten van die kloof, zullen de laatste miljard mensen pas in 2042 verbonden zijn. Dan is een hele generatie achtergebleven."
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Melissa neyt

  Is niet de uitvinder van het internet, het internet bestaat al langer dan 29 jaar.

 • Eida Lam

  Hij heeft gelijk.

 • Patrick Duyck

  Heeft gelijk , doodgewone websites bestaan minder en minder en worden vervangen door fb en consoorten en hun bijgevoegde reclame, komt daarbij dat op veel van die fb fora nogeens. Typkes zitten die denken dat ze alles enniedereen de det kunnen dicteren , gevolg minder en minder mensen zien zich geroepen om daar hun info te halen want owee als je daar eens een vraag stelt die hun kiet bekoort

 • Cédric Nuyts

  bitcoinrevolutie komt er aan alles gaat gedecentraliseerd worden. Substratum word het nieuwe internet :p

 • ronny verstraete

  De wereld is sowiso naar de haaien