Uitgetest: Facebook weet veel over mij, maar Google nog verdomd veel meer (+ alles wat ook jíj daarover moet weten)

Thinkstock & RV
Verbaasd hoeveel Facebook over je weet? Google weet zo mogelijk nog meer - en houdt al die gegevens ook minutieus bij. Van elke locatie waar je ooit bent geweest, wat je op het internet jaren geleden hebt opgezocht, welke foto's je hebt gedownload, welke filmpjes je hebt bekeken tot wat je in het verleden - gegeneerd én ongegeneerd - hebt gewist. Opvallend: je hoeft er zelfs geen Google-account voor te hebben. Ik, fervent iPhonegebruiker, ploos het uit. Conclusie: wat weet het verdomde Google verdomd veel over mij.

Facebook weet veel meer dan ons lief is. Met wie we sms'en en bellen bijvoorbeeld en zelfs hoeveel en hoelang. Dat hebben verschillende gebruikers ontdekt toen ze hun Facebook-profiel wilden verwijderen nadat vorige week aan het licht kwam dat het sociale media-platform de gegevens van 50 miljoen gebruikers stiekem heeft doorgespeeld aan een Brits data-analysebedrijf. Dat Facebook al die gegevens bijhoudt, is volgens het bedrijf bedoeld om het algoritme nog meer te verfijnen: zo weet de applicatie wat relevanter is voor elke gebruiker en kan er gericht geadverteerd worden. 

En daar weet ook Google alles van. Geef je zoekopdrachten in via Google Chrome? Kijk je af en toe naar videoclips op YouTube? Lees je je mails met Gmail? Makkelijk, zo alles in één gratis 'pakketje' denk je, maar er schuilt ook een addertje onder het gras: aan de hand van die applicaties verzamelt Google - ongevraagd - bergen data over ons. Die gegevens kan het dan verkopen aan adverteerders. Wie bijvoorbeeld graag vette snowboardtrucs bekijkt én vaak naar webshops surft voor het nieuwste snowboardmateriaal en de hipste skikleding is een ideaal profiel voor merken als Burton, Quicksilver of GoPro. Hoe meer Google weet, hoe beter het ons kan koppelen aan adverteerders én hoe groter de kans dat die adverteerders met Google in zee gaan. Money is money

Omdat ik sinds drie jaar een vaste iPhonegebruiker ben en niet heel lang met een Androidtoestel heb gewerkt, realiseer ik me dat Google niet alles van mij kán weten - gelukkig maar. Al realiseer ik me onmiddellijk ook dat Google heel veel wél over me weet op basis van mijn IP-adres. Zo zien ze dat ik wel vaker, zo niet dagelijks, de website synoniemen.net bezoek (ik ben een journalist!) en dat ik in het verleden hevig fan was van Coldplay. Maar ook welke liedjes ik vorige week tijdens het oud-leidingsweekend (in licht beschonken toestand) heb meegekweeld. Trip down memory lane... En een beetje schaamte ook.

Je hebt 25% van dit artikel gelezen
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • r smeulders

  Grappig hoor als je denkt dat men niets over je weet omdat je een IPhone gebruikt. Hebben jullie nog steeds niet door dat het ganse internet onderhand enkel dient om data van iedereen te verzamelen en te verkopen. Anonimiteit op het net is utopie wat men ook beweert.

 • Tim DV

  Aan IP adres hebben die bedrijven niets. Aangezien de meeste mensen thuis een dynamisch IP krijgen via hun ISP. Dat betekent dat het IP adres veranderd na x aantal tijd.

 • Jef Denijs

  Voor alles bestaan er alternatieven google : DuckDuckGo en Startpage (deze laatste znd je gegevens trouwens anoniem naar de google zoekmachine), voor facebook : Diaspora, Friendica...

 • Bjørn Schoofs

  Om te beginnen niet werken via google.be of google.com. Gebruik startpage.com. Die zoeken via Google, maar jouw IP adres wordt niet vrijgegeven.

 • Hugo Bavré

  Wat ben je aan het doen? Was de vraag die ik kreeg van Facebook. Wat een indiscretie. Met wat moeit men zich. Niet te geloven dat mensen ingaan op zulk arrogant gedrag zonder respect voor privacy. Naar mijn gevoelen crimineel gedrag. Onmiddellijk mijn profiel gewist. Facebook liefhebbers verzinnen allerlei drogredenen om de gevaren die aan het gebruik van Facebook en Google verbonden zijn te minimaliseren of te ontkennen. Verdwaasde wereld.