Uber werkt aan AI-technologie om dronken klanten te detecteren

ANP XTRA
Uber heeft een patent aangevraagd voor technologie om te bepalen of een klant dronken is. Aan de hand van de Uber-app en artificiële intelligentie (AI) moet die technologie nagaan of de potentiële klant een glas te veel op heeft. Dat schrijven verschillende internationale media.

De app zou naast de gebruikelijke gegevens ook andere informatie kunnen vastleggen, schrijft de Britse omroep BBC. Het zou dan gaan om de locatie van de passagier bij de aanvraag, hoe nauwkeurig ze nog kunnen typen of items aanduiden op de smartphone, de wandelsnelheid, tijd van aanvraag of zelfs de hoek waarin ze de smartphone vasthebben, meldt ook de Amerikaanse zender CNN. Een algoritme moet op basis van die gegevens bepalen of de klant dronken is.

Chauffeurs kunnen dan een waarschuwing krijgen over de toestand van een passagier. Zeer dronken klanten zouden bijvoorbeeld enkel met chauffeurs met de nodige ervaring en opleiding meegestuurd worden, blijkt uit de patentaanvraag. In de aanvraag bij het Amerikaanse patentbureau luidt het alleszins dat het systeem "niet-karakteristieke gebruikersactiviteit" moet screenen. Maar volgens de critici kunnen al die gegevens ook gebruikt worden om kwetsbare passagiers te detecteren.

Uber vroeg het patent vorige week aan, zo schreef de Amerikaanse zender CNN reeds enkele dagen geleden.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean Pierre Van den Berghe

    Hoe zit dat met privacy?

  • Peter Buyck

    En detecteert dit ding dan ook een dronken chauffeur? Het is niet omdat men dronken is, dat men daarom tegelijk agressief is. En die AI? Hoe goed is het dan met de privacy-discretie? Eens gedetecteerd als dronken... voor eeuwig op de server van Uber?

  • Rene Dannau

    dus je hebt een paar pinten teveel op en besluit wijselijk een taxie te nemen en die laat je staan.