Twitter verdedigt beslissing om complotdenker Alex Jones niet te censureren: "Regels niet geschonden"

Alex Jones, megafoon van extreemrechts in de VS.
EPA Alex Jones, megafoon van extreemrechts in de VS.
Twitter-oprichter en -baas Jack Dorsey heeft zijn beslissing verdedigd om complotdenker Alex Jones, de oprichter van website InfoWars, en boegbeeld van extreemrechts in de VS, niet van het netwerk te weren. Dat gebeurt in naam van het "openbare debat".

Alle internetgiganten lanceerden maandag een offensief tegen de complotdenker, met uitzondering van Twitter. Sindsdien is de man privé actief op Facebook, YouTube, Apple en Spotify. Extreemrechts ziet in de maatregel een complot.

Gisteren kroop Jack Dorsey zelf in de pen om de critici op zijn eigen platform van antwoord te dienen. "We hebben Alex Jones of InfoWars niet geschorst. We weten dat dat hard is voor sommigen, maar de reden is simpel: hij heeft onze regels niet geschonden."

"Accounts zoals die van Jones kunnen dikwijls de zaken sensationeel voorstellen en ongefundeerde geruchten verspreiden. Het is dus nodig dat journalisten zulke informatie direct onderzoeken, bekrachtigen en weerleggen, zodat mensen hun eigen mening kunnen vormen", zei Dorsey. Hij ontkende "toe te geven aan externe druk" en beweerde dat hij onpartijdig was. "Dat komt het openbaar debat het meest ten goede."

Twitter-baas Jack Dorsey.
AFP Twitter-baas Jack Dorsey.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • emiel wouters

    De bevolking lost meer op dan politie en gerecht. Op de politici moet je helemaal al niet rekenen. EN, dit is dan geen fake nieuws tenzij de andere groepen, politici, politie en gerecht en de kranten en TV het beginnen te ontkennen. Dan is het hek van de dam.

  • Tomas Hermans

    Fake news verspreiden, haat boodschappen publiceren, aanzetten tot geweld en stalking van slachtoffers van moord is dus allemaal toegelaten. Ok, genoteerd, twitter

  • Karel Dierckx

    Hij zegt dus zelf dat Jones via Twitter ongefundeerde geruchten verspreidt en sensationeel voorstelt, maar dat het aan anderen - de pers - is om die dan te weerleggen? Spreekt boekdelen over zijn medium.