Twitter schorst account dat extremisten ontmaskerde na klachten van diezelfde extremisten

REUTERS
Het is een droevig einde van het jaar voor de Imposter Buster, een Twitterbot van New York Times journalist Yair Rosenberg. Twitter blokkeerde het account na klachten van vuilgebekte extremisten wiens identiteit de bot bekendmaakte. 

Rosenberg ontwierp de Imposter Buster eerder dit jaar met de hulp van enkele technici. Met de bot wou de journalist racistische en antisemitische praat op Twitter tegengaan. De bot richtte zich op extreemrechtse zogenaamde trolls: accounts die zich voordoen als iemand anders.

Bijvoorbeeld: een trol doet zich op Twitter als een moslim en begint vervolgens de meest vreselijke dingen te delen. Imposter Buster kon achterhalen wie daadwerkelijk achter zo'n account zat: racisten, neonazi's en Alt-right sympathisanten.

Succes

De bot gebruikte een databank van geverifieerde bedriegers en riep ze iedere keer tot de orde als ze zich opnieuw probeerden voor te doen als iemand anders. In het begin had Imposter Buster volgens Rosenberg een enorm succes. Het account kreeg al snel duizenden volgers en werd geprezen door potentiële slachtoffers van haatzaaierij.

Woedende neonazi's konden de bot niet omzeilen dus begonnen ze massaal klachten in te dienen bij Twitter

De bot werd uiteindelijk slachtoffer van zijn eigen succes. Woedende extremisten konden de bot niet omzeilen dus begonnen ze massaal klacht in te dienen bij Twitter. Rosenberg stelt dat de sociale netwerksite partij koos voor de nazi's. Begin deze maand werd Imposter Bot kortstondig geschorst, nu permanent.

Twitter verklaarde de schorsing als volgt tegen Rosenberg: "Een groot aantal mensen hebben je geblokkeerd in reactie op grote hoeveelheden niet-gerichte, ongevraagde of herhaalde boodschappen van jouw account."  Het "grote aantal mensen" waarnaar Twitter verwijst, zijn valse accounts die werden gecreëerd door extremistische gebruikers die het zelf niet al te nauw nemen met de Twitter-regelgeving. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  Hoe meer sociale media's, hoe meer brol er wordt geschreven.

 • Kamiel Kafka

  Nja.. de US heeft "freedom of speech" dus de neo-nazi's doen daar helemaal niks verkeerd. En nu met Trump mag je het helemaal vergeten dat er iets aan gedaan zal worden. Met internationale wetgeving houdt die niet veel rekening. Zie maar naar klimaatakkoorden. America first nietwaar.

 • Glenn Ohst

  Politiek correct de software... dit heeft YouTube ondertussen ook al vernield.

 • Oli Gearius

  "trolls: accounts die zich voordoen als iemand anders." Dat is niet de definitie van een trol, een trol is iemand die met opzet andere mensen hun emoties willen uitlokken door net het omgekeerde te vertellen en ze zo te "baiten", in de val lokken om hun kwaad bloed op te zetten en ze dan tijd laten verliezen door ze te laten reageren en zich er druk om maken. Trollen zeveren en pesten graag. Dat zijn meestal 6-16 jarigen of volwassen mentaal onstabiele mensen.

 • Harry Perel

  Het word tijd dat er een internationale wetgeving komt voor sociale media s die deze laatsten bepaalde normen oplegt om racisme antisemitisme en haat boodschappen verbied. Voorlopig mag alles op Twitter en Facebook zonder dat deze vervolgd kunnen worden.