Twitter annuleert in twee maanden tijd 70 miljoen verdachte accounts in strijd tegen 'fake news'

ANP XTRA
Socialenetwerksite Twitter heeft in twee maanden tijd meer dan 70 miljoen accounts geschorst waarmee vermoedelijk valse informatie verspreid werd. Dat meldt de Amerikaanse krant Washington Post.

Volgens de krant, die toevoegt dat de informatie door Twitter bevestigd werd, worden gemiddeld meer dan 1 miljoen accounts per dag opgeschort. Midden mei was er een piek, toen meer dan 13 miljoen verdachte profielen in een week tijd werden verwijderd.

Propaganda

De grote socialenetwerksites zoals Facebook en Twitter hebben strengere regels ingevoerd voor politieke propaganda, nadat hen laksheid verweten werd in hun optreden tegen 'fake news' tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Toen bleek dat talrijke berichten gepost werd door zogenaamde bots (automatische accounts) of door profielen afkomstig uit Rusland.


In februari stelde het Amerikaanse gerecht 13 Russen in verdenking voor hun deelname aan "een informatieoorlog tegen de VS" op sociale media, door politieke en raciale spanningen op te wekken tijdens de campagne en de Republikein Donald Trump te helpen door Hillary Clinton aan te vallen. 

Speciale aanklager Robert Mueller voert al meer dan een jaar onderzoek om uit te maken of de Trump-campagne bewust een rol gespeeld heeft bij die Russische inmenging.

Verkiezingen

Twitter kondigde in mei aan dat politieke adverteerders documenten zullen moeten voorleggen waaruit blijkt dat ze zich wel degelijk in de Verenigde Staten bevinden. In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van november zullen kandidaten ook duidelijk geïdentificeerd moeten worden op Twitter.

Intussen heeft ook de Amerikaanse president Trump zich laten horen over het nieuws. In een tweet suggereert hij om ook de accounts van The New York Times en The Washington Post te schrappen. "Twitter maakt komaf met valse accounts aan een recordtempo. Is daar ook The New York Times bij en propagandamachine voor Amazon The Washington Post, die voortdurend anonieme bronnen aanhaalt die volgens mij niet bestaan? Ze zullen allebei failliet zijn over 7 jaar."
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • steven de vos

    dus de accounts van de valsspelers zoals vrt, de standaard, de morgen, humo en knack zijn vernietigd

  • Jef Denijs

    Nu Facebook nog...

  • Gino De Neef

    En daarbij niet minder dan 10 liberal accounts. Al de rest is censuur van conservatives