Turkije begint antitrustzaak tegen Facebook vanwege privacy-update Whatsapp
iHLNTurkije begint een antitrustzaak tegen Facebook. Reden voor het onderzoek zijn de wijzigingen die berichtendienst WhatsApp, onderdeel van Facebook, doorvoert. Daarbij zijn vragen over schending van privacyregels gerezen.
Delen per e-mail
De veranderingen in de voorwaarden en diensten van WhatsApp gaan op 8 februari van kracht. Dan wordt het onder meer mogelijk om meer gegevens te delen met het moederbedrijf Facebook. Gebruikers moeten akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden, anders verliezen ze de toegang tot hun accounts bij WhatsApp.
Volgens de autoriteiten mogen de wijzigingen van de voorwaarden niet zomaar worden geïmplementeerd. De klagers menen dat Facebook met de aanpassingen de beschikking krijgt over meer gebruikersgegevens.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stopte eerder al met het gebruik van berichtendienst WhatsApp vanwege de wijziging in de voorwaarden. In plaats van WhatsApp maken de president en zijn gevolg gebruik van gecodeerde diensten van de berichtenapp BiP van de Turkse telecomaanbieder Turkcell. Erdogan riep de Turken ook op om over te schakelen naar BiP.
Eerder beboette Turkije socialemediabedrijven omdat zij geen lokale vertegenwoordiger hadden aangesteld, zoals een nieuwe wet voorschrijft. Activisten beschuldigen de president ervan steeds autoritairder te handelen. De vereiste benoeming van vertegenwoordigers is volgens hen vooral bedoeld om platformen in Turkije onbruikbaar te maken.
In Turkije worden regelmatig gebruikers van sociale media gearresteerd, omdat zij op de platformen Erdogan zouden hebben beledigd. De toegang tot Twitter in het land is belemmerd. Het Chinese TikTok, dat net als WhatsApp-moeder Facebook eerder een boete kreeg, stemde vorige week in met de aanstelling van een lokale vertegenwoordiger.
Dat WhatsApp meer gebruikersinformatie gaat delen met moederbedrijf Facebook, geldt overigens niet voor Europa. Vanwege de Europese privacyverordening mag dat hier niet.
Lees ook: Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert: “Onze privacy wordt elke minuut, wat zeg ik, elke seconde geschonden” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VS zetten op twee na grootste smartphonemaker op zwarte lijst
De Verenigde Staten hebben de Chinese smartphonemaker Xiaomi op de zwarte lijst gezet wegens vermeende banden met het leger van China. Daardoor worden Amerikaanse beleggers gedwongen hun belangen op te geven in het bedrijf, dat geldt als de op twee na grootste maker van smartphones ter wereld. Naast Xiaomi zette de regering-Trump nog acht andere bedrijven op de zwarte lijst, waaronder een vliegtuigfabrikant in staatshanden. -
games Hilarische mix van Wolfenstein 3D en Super Monkey Ball is nog plezant ook
-
HET DEBAT. Mogen Twitter en Facebook Donald Trump het zwijgen opleggen?
Het Twitteraccount van ontslagnemend Amerikaans president Donald Trump is permanent verwijderd. Niet door de man zelf, wel door Twitter. Ook Facebook en Instagram mag hij niet meer gebruiken. Mogen sociale mediaplatformen zomaar beslissen om een account op te schorten? En wat zijn de gevolgen? Wat denk jij? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees hieronder alvast de reacties van enkele experts. -
-
iHLN TikTok voegt betaalfunctie toe aan Chinese versie van app
Douyin, de versie van TikTok voor het Chinese vasteland, is uitgebreid met een betaalfunctie. Dat meldt nieuwssite TechCrunch. De app voor korte filmpjes heeft in China al langer een webshopfunctie. Wanneer een influencer een product aanprijst, kunnen gebruikers dat artikel met een paar tikken aanschaffen. Aan de betaalmethoden is nu het eigen Douyin Pay toegevoegd. -
PREMIUM
iHLN INTERVIEW. Topman Samsung: "We willen in 2021 plooibare smartphones mainstream maken”
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
1 reactie
Fernand Beaumonde