Trump verplicht moederbedrijf TikTok data Amerikaanse gebruikers te verwijderen

De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis te Washington.
AP De Amerikaanse president Donald Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis te Washington.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond een presidentieel besluit ondertekend dat ByteDance, het moederbedrijf van de populaire video-app TikTok, verplicht om alle data van Amerikaanse gebruikers te verwijderen binnen de 90 dagen. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Daarnaast mag ByteDance geen eigendommen meer bezitten in de VS die gebruikt worden om TikTok te beheren. Trump zet zo druk op het Chinese bedrijf om zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen.

Het decreet van Trump verbiedt ook met terugwerkende kracht de aankoop van Musical.ly door ByteDance, de app die in 2017 TikTok werd. "We beschikken over geloofwaardige bewijzen die me doen vermoeden dat ByteDance acties zou kunnen ondernemen die de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengen", aldus de president in het decreet.

Vorige week tekende Trump ook al een decreet waarin hij de Amerikanen verbiedt om nog transacties te doen met ByteDance. Het verbod zou over 45 dagen ingaan en als dat gebeurt, zou dat het einde van TikTok betekenen in de VS. De Amerikaanse softwaregigant Microsoft is momenteel aan het onderhandelen met ByteDance rond de overname van TikTok in de VS en in een handvol andere landen.

Lees ook:

Trump eist snelle verkoop TikTok, anders verbiedt hij app in VS

Maak kennis met Triller, de app die TikToksterren steeds vaker gebruiken

Trump dreigt met kernproeven: hoe we ‘per ongeluk’ in een nucleaire oorlog terecht kunnen komen (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.