Trooptube: het Amerikaanse militair alternatief voor YouTube

De Amerikaanse militairen die het al meer dan een jaar moeten stellen zonder YouTube, beschikken voortaan over een alternatief. Het Pentagon lanceerde zelf een videodienst onder de naam Trooptube.tv.

Een van de filmpjes die woensdag op de welkomstpagina van TroopTube stonden, was een hommage van generaal David Petraeus, de nieuwe commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Irak en Afghanistan, aan zijn troepen. In het videofragment bedankt hij de Amerikaanse soldaten voor hun "geweldig werk" in Irak, Afghanistan en elders.

De website werd ontwikkeld in samenwerking met de firma Delve Networks, in de staat Washington, en het marketingbedrijf Marion Montgomery. De inhoud van de website is vrij toegankelijk, maar enkel actieve en reservemilitairen, en hun familie, kunnen filmpjes posten. Het Pentagon schat dat er zich tot 4 miljoen mensen zullen inschrijven.

Verbod op YouTube en MySpace

In mei 2007 verbood het Pentagon de militairen om nog langer gebruik te maken van een tiental sociale netwerksites, waaronder YouTube en MySpace. Het Pentagon was onder andere van mening dat de websites een kwetsbaar doelwit vormden voor internetpiraten.

De websites werden massaal bezocht door militairen die in Irak en Afghanistan actief waren. De soldaten gebruikten de sociale netwerkplatforms om te communiceren met hun familie en hen in woord en beeld verslag te doen van hun wedervaren aan het front. De militairen mochten wel nog ijverig verder schrijven op de zogenaamde "milblogs" - weblogs die door soldaten worden bijgehouden - op voorwaarde dat ze geen informatie vrijgaven die de operaties in gevaar konden brengen.

http://www.trooptube.tv/videos/158

UNKNOWN