TikTok lanceert functie om gebruik door kinderen in te perken

REUTERS
Ouders kunnen het gebruik van de video-app TikTok door kinderen makkelijker beperken dankzij een nieuwe functie. Met de zogenoemde ‘Family Safety Mode’ kunnen ouders instellen hoe lang de app per dag gebruikt kan worden.

De functie is vanaf nu beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, maar komt op korte termijn ook naar België en andere landen. Dat meldt TikTok zelf vandaag.

Privéberichten

Naast het inperken van de gebruikstijd kunnen ouders ook het ontvangen van privéberichten uitschakelen. Zo kunnen de kids niet langer chatten met gebruikers zonder toestemming van ouders. Daarnaast krijgen ouders ook de optie om gewelddadige of seksueel getinte video's niet meer te tonen.

TikTok volgt daarmee de ‘familie-instellingen’ die Apple en Google al eerder instelden. Op iOS en Android kan men al langer het dagelijkse telefoongebruik beheren. 

Populair

TikTok is enorm populair, begin dit jaar was de app wereldwijd meer dan een miljard keer gedownload. Onder tieners is de app momenteel zelfs populairder dan Facebook of Instagram.

Officieel geldt er een leeftijdsgrens van 13 jaar. Een groot deel van de gebruikers is echter jonger, omdat de ingevulde geboortedatum niet gecontroleerd wordt. TikTok werd begin dit jaar nog beboet, omdat de app persoonlijke gegevens van kinderen onder 13 jaar verzamelde zonder toestemming van hun ouders.

Lees ook: Waarom pestgedrag een plaag is op TikTok (+)

Op de app kunnen gebruikers zichzelf filmen. Meestal doen ze dat als ze bijvoorbeeld aan het dansen, zingen of playbacken zijn. Na het filmen kan de maker de video bewerken met effecten en op het platform plaatsen. De video moet minimaal 15 en maximaal 300 seconden duren. Gebruikers kunnen reageren op video’s van anderen en daar likes aan uitdelen. Ook kunnen hele profielen gevolgd worden, zodat gebruikers kunnen zien welke video’s andere appgebruikers delen. De filmpjes kunnen ook worden doorgeplaatst op andere sociale media, zoals Facebook.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.