Te veel bezig met je smartphone? Google brengt apps uit om gebruik in te perken

AFP
Google heeft onder de noemer ‘Digital Wellbeing Experiments’ zes Android-apps uitgebracht die smartphonegebruikers ertoe moeten bewegen bewuster (lees: minder) met hun telefoon om te gaan. Ontwikkelaars kunnen ook eigen experimenten insturen.

De apps werken op alle Android-smartphones. Unlock Clock voegt een interactieve achtergrond toe met een teller die laat zien hoe vaak de smartphone op een dag is ontgrendeld. Post Box is een app die notificaties verzamelt op de achtergrond en ze op een bepaald moment in één keer laat zien. Gebruikers kunnen instellen om maximaal vier keer per dag zo’n bundel van notificaties te ontvangen.

Met de app Desert Island kunnen gebruikers dan weer een aantal essentiële apps instellen waar ze toegang toe krijgen. Dit moet gebruikers helpen focussen zonder afleiding van andere apps. Morph is een app die gebruikmaakt van Google Maps en afhankelijk van waar de gebruiker is de werking van de telefoon aanpast. Zo krijgen gebruikers op werk bijvoorbeeld andere apps te zien dan thuis.

We Flip is een app die bedoeld is voor een groep van gebruikers om tegelijkertijd hun telefoon te deactiveren, bijvoorbeeld tijdens een etentje. De app toont alle mensen die in de sessie zitten en laat hen vervolgens samen een schakelaar omzetten. Ook staat Paper Phone op de pagina met experimenten, een app waarmee gebruikers een telefoon kunnen ‘printen’. Dat gaat simpelweg om een afbeelding en heeft verder geen serieuze toepassing.

Ontwikkelaars kunnen ook eigen experimenten maken en die naar Google sturen om in aanmerking te komen voor publicatie op de pagina.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK RASSCHAERT

    Die app is meegeleverd op elke smartfoon namelijk, delete en uitschakelen.

  • dirk verschoore

    hoezo een app om het gebruik te verminderen, er staat toch een "aan/uit" knop op