Sms'jes met beste wensen worden steeds meer een uitzondering

Thinkstock
Net als de kerstwensen werden ook de "gelukkige nieuwjaars" vooral via sociale media zoals WhatsApp, Facebook, Twitter en Instagram verstuurd. De traditionele sms'jes gingen verder achteruit. Dat blijkt uit cijfers van de telecomproviders Proximus, Orange en Telenet. 

Als je de cijfers van de operatoren optelt, kom je aan 38,7 miljoen verstuurde sms'jes tussen zondag 20.00 uur en maandag 08.00 uur. Dat is ongeveer 10 procent minder dan een jaar geleden. Vier jaar geleden werden tijdens de overgang van oud naar nieuw nog meer dan 70 miljoen sms-berichten verstuurd.

Bij Proximus werden 16 miljoen sms'jes verstuurd, bij Telenet (dat ook Base omvat) 11,7 miljoen en bij Orange 11 miljoen.

Tot 75 procent meer data

Die daling wordt gecompenseerd door forse stijgingen van het dataverbruik. Dat wijst erop dat sociale media en apps steeds populairder worden voor de nieuwjaarswensen. Proximus zag het dataverkeer bijvoorbeeld bijna verdubbelen (tot 80.235 gigabyte). Telenet spreekt van een toename met 75 procent tot 71.297 gigabyte en bij Orange steeg het dataverkeer met ruim de helft tot 72.000 gigabyte.

"Steeds meer mensen beschikken over een smartphone en blijven te allen tijde geconnecteerd, ook van oud op nieuw om vrienden en familie originele nieuwjaarswensen door te sturen", vat men bij Orange samen. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • monique hermans

  Normaal er zijn geen beste wensen meer

 • Nick de Anno

  Pure verspilling van grondstoffen, ik doe het dan al lang niet meer. Ga gewoon de straat op en wens iedereen het beste die ik tegenkom. Veel gezelliger!

 • Patrick Jonkers

  “Steeds meer mensen beschikken over een smartphone en blijven te allen tijde geconnecteerd, ook van oud op nieuw om vrienden en familie originele nieuwjaarswensen door te sturen”, vat men bij Orange samen. Ik heb een gewone Nokia van 55 €, ben ook altijd "geconnecteerd" en heb ook iedereen "beste wensen" doorgestuurd........vat ik samen...

 • Hendrik Weckseler

  Ik heb zowel sms als whatsapp gebruikt en het werkte allebei super nog nooit problemen mee gehad bij orange geen foutmeldingen of vertragingen

 • chantal prez

  Wat is er mis met een nieuwjaarskaartje? Wij sturen en ontvangen die nog altijd. Is veel persoonlijker.