Sms'je blaast 25 kaarsjes uit

Thinkstock
Merry christmas, prettige kerst. Met die twee simpele woorden begon precies 25 jaar geleden een kleine revolutie. Het was de inhoud van het eerste sms-bericht ooit, dat op 3 december 1992 werd verstuurd.

De afzender was Neil Papworth, een toen 22-jarige programmeur van het techbedrijf Sema Group. Hij werkte aan het Short Message Service, afgekort sms. Opdrachtgever was een jonge telefoonprovider, Vodafone genaamd. Een manager daarvan, Richard Jarvis, ontving het berichtje toen hij op een kerstborrel was. Om het bericht te sturen, moest Papworth de computer gebruiken. De mobiele telefoons uit die tijd konden dat namelijk nog niet.

Halverwege de jaren negentig kon het grote publiek voor het eerst sms'en. Sms-taal kwam op, doordat mensen hun taal aanpasten om hun bericht binnen de grens van 160 tekens te houden. De berichten waren rond 2010 op hun hoogtepunt. In de jaren erna kwam de omslag. Jongeren stapten massaal over op nieuwkomers als WhatsApp en op BlackBerry's, en later ook op andere chatapps. "Daarmee kun je veel meer. Foto's delen bijvoorbeeld, of met meerdere mensen tegelijk praten. Sms is één-op-één, WhatsApp is één-op-veel'', zegt analist Tim Wijkman van de Nederlandse marktonderzoeker Telecompaper.

"We gebruiken sms op een andere manier. Als je iemand zakelijk niet te pakken krijgt. Om je te herinneren aan een afspraak bij de tandarts. Om een code bij het internetbankieren te ontvangen. En als er een grote WhatsApp-storing is, zien we een vertienvoudiging van het sms-gebruik. Sms zal altijd blijven bestaan."

Pionier Papworth laat via Vodafone weten: "In 1992 had ik geen idee hoe populair sms'en zou worden en dat het emoji's en chatapps zou voortbrengen. Ik heb pas onlangs tegen mijn kinderen gezegd dat ik degene ben die die eerste sms heeft verstuurd. Als ik terugkijk, is het duidelijk dat mijn kerstgroet een keerpunt in de mobiele geschiedenis was."
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Antony Robin

    Allez wie gebruikt er nu een gsm, altijd bereikbaar zijn, zot! Internet? Overbodig! Bitcoin? Tulpen!

  • Luc Vanderkelen

    In belgie pas eind jaren 90

  • wim rooyakkers

    In de tijd van rooksignalen was het toch wat prettiger lijkt mij.