Slijten printers te snel? Frans gerecht opent onderzoek naar "voorgeprogrammeerde veroudering"

Thinkstock
Er loopt sinds november in Frankrijk een vooronderzoek naar "voorgeprogrammeerde veroudering" en "misleiding" bij printers van de Japanse producent Epson. Dat heeft het Franse persbureau Afp vernomen uit gerechtelijke bron.

Het is de eerste keer dat in Frankrijk om die reden een onderzoek wordt gestart, zegt de vereniging "Halte à l'obsolenscence programmée (HOP, Halt aan de geprogrammeerde veroudering). Die had in september een klacht ingediend tegen producenten HP, Canon, Brother en "vooral" Epson.

Volgens HOP passen de producenten technieken toe waardoor geen afdrukken meer gemaakt kunnen worden, hoewel de inktpatronen niet helemaal leeg zijn. 
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Daarom dat ze die slimme meter willen invoeren.

 • Daniel Wouters

  Niet alleen uw printer alles wat kan verbonden worden met het internet kan gemanipuleerd worden,uw centrale verwarming,tv,ijskast,verlichting,GPS en werking electronische onderdelen wagen en nog veel meer,en dat is nog maar het begin.

 • Noella Vancompernolle

  Aha! Zo zit dat! Autofabrikanten sjoemelen. Printers gaan te rap stuk. Mijn fles champagne is ook te rap leeg. Altijd iets met die producenten!

 • Jan Boden

  Bij de installatie van de HP printer geen account aanmaken bij HP, want daarmee controleren ze of je nep cartridges gebruikt. Na een illegale update via het internet werkt mijn HP printer nu perfect met cartridges van het huismerk. Dat scheelt per set van 4 cartridges dus wel 200 euro, tel uit je winst.

 • Michel Peeters

  Eindelijk