Reuters gaat posts op Facebook en Instagram factchecken

Op Facebook werd een filmpje verspreid waarop de helikoptercrash van Kobe Bryant te zien zou zijn. Fake, zo oordeelt Reuters.
Reuters Op Facebook werd een filmpje verspreid waarop de helikoptercrash van Kobe Bryant te zien zou zijn. Fake, zo oordeelt Reuters.
Persbureau Reuters gaat posts op Facebook en Instagram factchecken en, als het om nepnieuws gaat, het bereik ervan inperken. Het persbureau is bovendien begonnen met een blog waarop het factchecks publiceert.

Reuters ziet het als zijn missie om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan, zo zegt het persbureau. Daarom gaat het samenwerken met Facebook om posts op Facebook en Instagram te factchecken. Facebook heeft sinds enige jaren samenwerkingen met media bij factchecking en Reuters sluit zich daarbij aan.

Het persbureau heeft bovendien een blog online gezet waarop het factchecks publiceert. De bedoeling lijkt ook dat gebruikers elkaar kunnen wijzen op posts op de blog als zij zien dat iemand desinformatie deelt op een sociaal medium.

Facebook werkte in Nederland samen met NU.nl en Nieuwscheckers voor het programma om posts te beoordelen, maar beide zijn daarmee gestopt. NU.nl en Facebook waren het oneens wat er moest gebeuren met posts van politici die onwaarheden verspreidden. NU.nl wilde die aanmerken als nepnieuws, maar volgens Facebook moeten posts van politici vanwege het publieke belang niet als nepnieuws aangemerkt worden en beperkt worden in de verspreiding.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Janssens

    Reuters die tweette dat Pete Buttigieg tweede is en Amy Klobuchar derde maar verzweeg dat Bernie Sanders in New Hampshire had gewonnen. Hier van hetzelfde, de mediabazen maken zich zorgen dat ze ook eens een eerlijk bedragen moeten doen aan de maatschappij.

  • Erwin Lambrechts

    waarschijnlijk olmdat reuters er niks kon aan verdienen en dan mag fake news niet he alleen de oficiele newsbrengers mogen dat !!!!!!!

  • Marcel Vandamme

    Prima, alhoewel ik niet weet hoe ze dat met die massa's nieuws gaan doen en wie garandeerd de eerlijkheid/juistheid van hun acties?