Politie waarschuwt opnieuw voor datingfraude via Facebook: slachtoffers verleid en opgelicht

VTM NIEUWS
De federale politie waarschuwt voor een nieuwe golf van zogenaamde datingfraude. Daarbij wordt het slachtoffer via de sociale netwerksite Facebook eerst verleid en vervolgens opgelicht. Neinu, een vereniging die slachtoffers in ons land opvangt en helpt, krijgt elke maand zo’n vijftig gedupeerden over de vloer.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Martien kreeg een vriendschapsverzoek en een bericht op Facebook van een oplichter. “Hij sprak me aan in het Frans en zei dat ik een mooie glimlach had”, vertelt ze. De vrouw begint te chatten met de man, en hun gesprekken worden almaar serieuzer.

20.000 euro

De man profiteert van Martiens kwetsbaarheid en probeert haar te overtuigen om geld op te sturen. Het begint met kleine bedragen, maar die worden hoger en hoger, tot 5.000 euro.

In totaal is Martien meer dan 20.000 euro kwijt aan de man, tot ze hoort dat ze met fraudeurs te maken heeft. Ze neemt contact op met een hulpverenging en stapt naar de politie.

Aantal gevallen stijgt

Ook daar zien ze de laatste tijd een stijging in het aantal gevallen, en vragen ze om voorzichtig te zijn. “Vaak gaat het om vaag en slecht geschreven berichten”, waarschuwt hoofdinspecteur Tamara Carlier. “Wat we ook vaak zien is dat de webcam bij de tegenpartij niet gebruikt wordt. Vraag dus zeker om die eens te gebruiken.”
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Boutsen

  Geen wonder dat onze politici maar kunnen blijven sjoemelen en graaien, als er mensen zijn die dergelijke onzin op facebook geloven.

 • pol van de velde

  Ik lach met facebook, zet er soms hilarische teksten op en lach me soms krom van de reacties die er op volgen. Lijkt wel een kudde.

 • Dick DECOCK

  Wanneer iemand geld vraagt, valt bij een normale mens zijn frank of tegenwoordig euro.

 • Catherine MISTIAEN

  Het zijn meestal vrouwen die het slachtoffer zijn.

 • jan latour

  moderne tijd met hun buren praten ze niet maar op internet gaan ze vriendjes zoeken