PlayStation 4 op een na best verkochte spelconsole aller tijden

Pexels
De PlayStation 4 van Sony is al 102,8 miljoen keer over de toonbank gegaan en is daarmee uitgegroeid tot de op een na best verkochte thuisconsole aller tijden. Dat schrijven meerdere gespecialiseerde websites woensdag, nadat Sony kwartaalresultaten publiceerde. Het Japanse concern verhoogde ook zijn winstverwachting.

Drie maanden geleden meldde Sony nog dat het de kaap van 100 miljoen verkochte PlayStation 4-consoles had bereikt. Sindsdien werden nog eens 2,8 miljoen exemplaren verkocht. Dat betekent dat de PS4 de voorbije maanden de verkoopcijfers overtroffen heeft van zowel de originele PlayStation (102,5 miljoen) als de Wii van concurrent Nintendo (101,6 miljoen), zo weet de Amerikaanse gespecialiseerde website The Verge.

Levenscyclus

De best verkochte thuisconsole - dus zonder draagbare consoles - aller tijden blijft voorlopig de PlayStation 2, die 155 miljoen keer verkocht werd. Aan dat aantal zal de PS4 niet meer geraken, want de console zit aan het einde van haar levenscyclus. Sony verlaagde woensdag de verkoopverwachtingen en eind volgend jaar wordt de PlayStation 5 (PS5) verwacht.


Het Japanse technologieconcern, dat onder meer ook de Xperia-smartphones maakt, verhoogde woensdag meteen ook zijn winstprognose voor het volledige boekjaar, dat tot eind maart volgend jaar loopt. Het verwacht nu een operationele winst van 840 miljard yen (6,9 miljard euro), waar het drie maanden geleden nog mikte op 810 miljard yen (6,7 miljard euro). De verhoging is voornamelijk te danken aan de sterke verkoop van beeldsensoren die worden gebruikt in smartphones. (lees hieronder verder)

De Sony Xperia 10 Plus.
REUTERS De Sony Xperia 10 Plus.

"De winstprognose van Sony was te laag in het begin, dus de herziening komt niet als een verrassing", aldus Atul Goyal, analist bij Jefferies Group. "De spelafdeling moet vertragen, omdat ze in een console-overgangfase zit, maar de vraag naar beeldsensoren maakt dat meer dan goed."

In het voorbije kwartaal, het tweede in Sony's gebroken boekjaar, boekte het concern een operationele winst van 279 miljard yen (2,3 miljard euro - 16,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar). De nettowinst steeg tot 187,9 miljard yen (1,6 miljard euro), terwijl de omzet met een kleine 3 procent daalde tot 2.120 miljard yen (17,5 miljard euro). 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gert Van Hees

  Lionel Samyn, ik he gelezen dat de software van de ps3 compatibel is met de ps5, digitaal en disc, omdat de architectuur deels hetzelfde is.

 • lionel samyn

  Ik ben gewoon benieuwd hoe ik mijn bijna 340 ps4 games waarvan een groot deel op de externe harddrive van 4 Tb en mijn pro van 1 Tb. Hopelijk kan ik alles verder spelen op de ps5.

 • Erik Neyt

  De PS 4 heeft zijn resultaten vooral te danken aan zijn betrouwbaarheid,en het volledig verkeerd gaan met de X360(vorige generatie X_box).Nu tegenwoordig heeft Microsoft ook een zeer goed product,met de Xbox One,maar die kijken tegen een geweldige achterstand aan.Wel heeft Microsoft ervoor gezorgt dat ze nu de krachtigste console ter wereld hebben,de Xbox X(Scorpio).Op die manier probeert men aan de voorsprong van Sony te knagen.

 • Ramon Simon

  Het blijft een sterk merk. Jammer want Xbox heeft veel betekend als concurrentie. De eerste was een stap voorwaarts dan de ps2. De X360 had als user interface en online functies duidelijk een voorsprong, Sony heeft zowat alles gekopieerd. Elk nieuwe ps controller lijkt meer op de xbox controller. Alleen jammer dat de verkoopcijfers in de EU tegenvallen. Concurrentie is goed voor gamers, zeker sinds Sega stopte.