Panne bij Facebook liet miljoenen mensen werking van algoritmes zien

AP
Gedurende acht uur konden heel wat gebruikers geen foto’s meer zien of opladen op de platformen Facebook, Instagram en WhatsApp. De panne toonde hoe het algoritme van Facebook foto’s die we opladen interpreteert en categoriseert.

In plaats van een foto van een perfecte cappuccino, kregen gebruikers van Instagram en Facebook gisteren enkel een wit vlak te zien met wat tekst in. “Afbeelding kan het volgende bevatten: tafel, lepel, lach.” In deze foto staat dus waarschijnlijk een tafel, een lepel en een persoon die lacht. Zodra een foto wordt opgeladen op een van de platformen van Facebook, proberen algoritmes te interpreteren wat er op de foto te zien is.

Data

Het duurde niet lang of mensen begonnen die tags te delen op sociale media. Zack Whitacker bijvoorbeeld, journalist bij technologiewebsite TechCrunch, stelde vast dat het algoritme rond zijn profielfoto hem relatief goed omschreef. “1 person, beard.” Facebook gebruikt dit soort tags om het platform ook toegankelijk te maken voor mensen met visuele beperkingen.

De vraag is natuurlijk of die tags ook gebruikt worden in de advertentiemachine die Facebook is. Want er zit heel wat data in al die foto’s. Hebt u een huisdier? Drinkt u graag koffie? Of trekt u weleens een foto in de fitness? Technologiewebsite The Verge stelde de vraag aan Facebook, maar kreeg nog geen antwoord.

Foutjes

Soms loopt er iets fout met het algoritme. Zo telt het de menselijke portretten van het schilderij waar je voor staat, mee in het aantal personen op de foto. Soms voegt Facebook heel rare tags toe, zoals bij journalist Danielle Abril. Zij kreeg in een van de beschrijvingen volgende info: “5 people, including Danielle Abril, people smiling, people standing, hoes (hoeren of sloeries, FE) and indoor.”
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John Stahl

  Neen, het is geen alt text en het is ook niet voor blinden. Het is gewoon een verborgen beschrijving in de HTML-source. Probeer het met eender welke Instagram-pagina op eender welke browser. Als je de pagina laadt en je bent snel kan je wel de beschrijvingen zien. Instagram noemt het een "accessibility_caption". Zo moeilijk is dat toch niet.

 • Eddy Keulier

  Dat is gewoon voor blinden/slechtzienden.

 • Joël Versin

  Misschien is het hoog tijd dat de wereld weet wat een algoritme echt is...

 • Marcus Camps

  Inderdaad Frank, is het resultaat van een analyse, tot stand gekomen door algoritmes, ten bate van medewerkers of slechtzienden. Voor computerverwerking is het alleszins niet praktisch om dit met effectieve tekst te doen ...

 • Frank Jorissen

  Dit is helemààl geen algoritme. Waarschijnlijk wel het resultaat van de analyse van de foto's door een algoritme