Oprichter telecomreus: “Huawei zal niet bezwijken onder Amerikaanse druk”

Ren Zhengfei.
AFP Ren Zhengfei.
De Chinese telecomreus Huawei is bereid om de druk van Washington te weerstaan en zal de afhankelijkheid van Amerikaanse onderdelen beperken. Dat zei de oprichter van het bedrijf in de Japanse media. Het Amerikaanse ministerie van Handel had Huawei op de lijst geplaatst met verdachte bedrijven, die Amerikaanse groepen geen uitrusting mogen leveren zonder goedkeuring van de autoriteiten. 

Huawei-oprichter Ren Zhengfei zei gisteren dat het bedrijf voorbereid is op de Amerikaanse maatregel. Hij sprak zich voor het eerst officieel uit sinds de beslissing van Washington. "We hebben niets gedaan dat de wet schendt", zei hij. Ren Zhengfei verwacht dat de groei van het bedrijf slechts licht zal vertragen.

Geen toezicht aanvaarden

"We zullen niet van richting veranderen op vraag van de Verenigde Staten en we zullen geen toezicht aanvaarden, zoals ZTE heeft gedaan", zei hij nog, met een verwijzing naar een andere Chinese telecomreus die vorig jaar ook onder Amerikaans vuur kwam te liggen.

De oprichter verzekerde dat de groep zijn eigen componenten zal blijven ontwikkelen, om zo minder afhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers. Huawei, wereldleider op vlak van 5G-technologie, koopt jaarlijks voor zo’n 67 miljard dollar aan onderdelen bij buitenlandse leveranciers, waarvan 11 miljard gaat naar Amerikaanse bedrijven, aldus de economische krant Nikkei.

Onder druk

De 74-jarige Ren Zhengfei blijft liever op de achtergrond, maar moest de afgelopen maanden uit de schaduw treden nu zijn bedrijf steeds meer onder druk komt te staan. In enkele landen wordt Huawei ervan verdacht mogelijke banden te hebben met de Chinese inlichtingendiensten. Washington voert ook een campagne om zijn bondgenoten ertoe te brengen geen Huawei-technologie meer te gebruiken.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Valgaern

  Jo Bosman, en in welke landen heeft hij welke wetten overtreden?

 • Jef Heffens

  In China zijn er nooit echte privébedrijven geweest en sedert Xingping aan de macht is krijgen de zo gezegde privébedrijven informele instructies van de partij. Officieel moeten ze die niet opvolgen, als dat echter niet doen mogen ze blij zijn als ze volgend jaar nog bestaan.

 • Johnny Verbist

  En het Amerikaans bedrijf cisco heeft achterpoortjes voor NSA en CIA. De Verenigde Staten roepen graag naar andere landen voor dingen die ze zelf doen, dat van cisco is trouwens bewezen dat van Huawei niet.

 • Jo Bosman

  In China heeft hij niets gedaan wat de wet schend. Dat is juist, maar in alle andere landen wel.

 • Jurgen Latet

  Alle handel met China stoppen tot ze hun markt ook openen voor ons, wel willen mee spelen met de groten maar als een kleintje behandeld worden dat kan niet meer zelfde rechten voor ons als Chinezen hier.