Opnieuw vertrekt crypto-startup met de noorderzon (en met 4,3 miljoen euro van zijn investeerders)

Representaties van virtuele munten Ripple, Bitcoin, Ethereum and Litecoin.
REUTERS Representaties van virtuele munten Ripple, Bitcoin, Ethereum and Litecoin.
Het is een van de meest riskante beleggingen: de initial coin offering, oftewel ICO. Startende ondernemingen geven zelf virtuele munten uit om geld binnen te halen. Ze beloven beleggers een deel van de winst, maar er is geen enkel toezicht. Weer is zo'n bedrijf met de noorderzon vertrokken, melden techsites Bleeping Computer en The Next Web.

Het bedrijfje LoopX had een vage beschrijving van zichzelf op zijn website, die inmiddels uit de lucht is. Het bedrijf werkte naar eigen zeggen aan een ''nieuw soort handelssoftware gebaseerd op ons eigen algoritme'' en beloofde ''elke maand grote winsten''. Ze voegden er aan toe: ''Deze software geeft ons allemaal de gelegenheid om online meer geld te verdienen dan we in het echte leven ooit zouden kunnen.'' Maar hoe LoopX dat geld precies wilde verdienen en wie erachter zat, bleef een mysterie.

"Verrassing"

Desondanks zouden beleggers 276 bitcoins (2,1 miljoen euro) en 2446 ethereum (2,2 miljoen euro) in het project hebben gestoken. Zij kregen vorige week een mail: ''We hebben een paar verrassingen voor jullie deze week.'' Sinds een paar dagen zijn de website, het YouTube-kanaal, de Facebookpagina, de Telegramaccount en de Twitteraccount van LoopX uit de lucht.

Penis

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Zo verdween het nieuwe bedrijfje Prodeum begin dit jaar ook spoorloos. Prodeum wilde naar eigen zeggen blockchaintechnologie gebruiken om groente en fruit te traceren. Het enige dat ze achterlieten, was het woord penis op hun website.

De ICO-oplichtingspraktijk is volgens Business Insider intussen al toe aan zijn vijfde grote fraude van 2018. "Another day, another exit scam", klinkt het. Toezichthouders waarschuwen al lang voor ICO's.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • paul van de velde

  Al die munten zijn een piramidespel. De starters worden er rijk van, de volgers arm.

 • Benjamin Micholt

  Centralizeren is zeker niet de bedoeling van crypto. Integendeel. Wie dat denkt heeft er bitter weinig kaas van gegeten. Alsook wie denkt dat dit veel in illigale praktijken gebruikt word. Drugsbaronnen etc waarvan de mensen denken dat ze crypto zouden gebruiken hebben hier weinig interesse in. Die willen enkel fiat geld!

 • frank Deville

  @Marc Vlemings: hoe kan je een wetgeving maken voor iets dat niet erkend wordt door officiele instanties? Ga jij morgen komen pleiten om druggebruikers rechten te geven als ze afgezet worden door hun dealers? Denk het niet. Als mensen denken zittend rijk te worden, wel kom dan niet janken als het verkeerd afloopt en ga werken voor uwe kost...

 • Marc Vlemings

  Waar geld mee gemoeid is liggen er altijd bedriegers op de loer....Bitconnect,Davorcoin.....In cryptomunten beleggen is risicovol en het word tijd dat er een duidelijke regelgeving komt.

 • John Stahl

  Enkele enkelingen worden rijk van deze praktijken. Een groot deel zitten nu met de handen in het haar. Ik begrijp heel goed hoe crypto werkt, daarom blijf ik er ook af. Sommigen zullen dit tegenspreken. Laat ons nog een paar jaar wachten tot de echte crypto-bubbel heeft plaatsgevonden. Oh ja, volgende week breng ik ook mijn munt uit, Stahlcoin. gegarandeerde winst van 30% op 6 maanden tijd. Kandidaten?