Opgelet: dit virus op Messenger is in opmars

EPA
Gebruikers van Messenger, de berichtenapplicatie van Facebook, letten maar beter op. Op sociale media regent het klachten van mensen die een chatbericht kregen van vrienden met daarin een virus. Het lijkt erop dat je een video van jezelf toegestuurd krijgt, maar als je op de link klikt, wordt je pc of smartphone besmet.

Het bericht ziet er in eerste instantie relatief onschuldig uit. Je krijgt twee verbaasde emoticons te zien met daarachter je naam, en dan een link naar YouTube. Als je klikt op de link, kun je schadelijke software binnenhalen. Klik dus niet op de link en waarschuw de afzender van het bericht.

Het is nog onduidelijk waar het virus vandaan komt.

.
RV .

Toch geklikt?

- Open je browser en controleer of er plugins zijn geïnstalleerd die je niet herkent. Is dit het geval, verwijder deze plugins dan direct.

- Ga op Facebook naar het app-overzicht. Onder het blokje 'Apps, websites en plug-ins' klik je op Bewerken > Uitschakelen.

- Verander je wachtwoord op Facebook. Als je hetzelfde wachtwoord ook op andere websites gebruikt, pas dan ook deze aan. Denk eraan voor elke website een ander wachtwoord te kiezen.

- Verwijder de betreffende berichten in Facebook Messenger. Mogelijk zijn ook namens jou berichten verstuurd, vergeet daarom niet ook je vrienden te waarschuwen.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arnaud de Leeuw

  Het is steeds de eerste bericht van de persoon die de virus stuurt het is steeds een vriend waar je nooit mee hebt gepraat in chat. Bericht gekregen gewoon verwijderen. Door het te verwijderen het gesprek krijg je geen problemen!

 • Juliaan Van Reeth

  @Luciano Van As: Je hebt gelijk hoor. Maar ik daag je uit. Probeer mijn computer te hacken en je krijgt een bak Duvel. Akkoord?

 • Pol Blindeman

  Als je het verschil niet kent tussen een virus en andere malware, wormen noem je dan zeker geen IT'er.

 • nicola van dale

  Denk minder dan mensen die overal domme commentaar op hebben Alain.

 • Luciano Van As

  Juliaan, Linux daar zitten maar enkelingen op, gelukkig voor jou, want wat de hackers zoeken zijn deze waarop veel volk zit ! Jij en je vriendin in dit gewoon geluk dat men niet is geïnteresseerd in Linux !