Nieuwe meldknop Twitter moet desinformatie tijdens EU-verkiezingen tegengaan

AP
In de strijd tegen nepnieuws en misleiding tijdens verkiezingen komt Twitter met een extra optie om tweets te rapporteren. In aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen voegt het socialmediabedrijf een nieuwe meld-optie toe aan tweets, zo meldt Twitter.

Gebruikers kunnen de knop gebruiken als ze denken dat een tweet kiezers probeert te misleiden. Dit kan gaan om desinformatie over de locaties of openingstijden van een stembureau of foutieve vereisten om te kunnen stemmen.

Rechtsboven aan een tweet zit een dropdownmenu. Het was al mogelijk om hier ‘report tweet’ aan te klikken, maar vervolgens kun je straks ook kiezen voor de optie ‘It’s misleading about voting’. De optie wordt op 29 april uitgerold voor twittergebruikers binnen de EU, ruim drie weken voor de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei. De nieuwe optie om tweets te rapporteren blijft nog een week na de verkiezingen bestaan.

Twitter

De maatregel van Twitter komt er nadat grote internetbedrijven, waaronder Twitter zelf, Facebook en Google, afspraken maakten om desinformatie op internet actiever te bestrijden en om politieke advertenties transparanter te maken op de verschillende platformen. Ook werd er specifiek afgesproken om gebruikers meer macht te geven om desinformatie te melden.

Nepnieuws en desinformatie kwamen tijdens en na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 onder de aandacht. Uit onderzoeken kwam naar voren dat er vanuit Rusland via sociale media nepnieuws is verspreid om de verkiezingen te beïnvloeden. Twitter verwijderde vervolgens 2.752 verdachte accounts die gelinkt waren aan Rusland.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.