Nederlanders verspreiden opvallend veel negativiteit op Facebook

EPA
Nederlandse gebruikers van Facebook zorgen voor een opvallend grote stroom aan berichten met haat, racisme en verwensingen met ziekten als kanker. In Zuid-Europese landen ligt dat aantal bijvoorbeeld veel lager. 

Dat concludeert de Volkskrant op basis van een Nederlandse moderator die vorig jaar bij Facebook werkte en wiens relaas ondersteund wordt door gelekte e-mails, interne documenten en een collega.

Dagelijks krijgt het Nederlandse team van moderatoren circa achtduizend meldingen over onder meer discriminerende, racistische en haatdragende berichten, schrijft de krant. Vooral rond Sinterklaas, verkiezingen en demonstraties van de PVV neemt het aantal flink toe.

Lange tijd was het Nederlandse team, dat varieert van vijf tot acht personen, in 2017 onderbemand, waardoor meldingen van gebruikers in de wachtrij bleven staan en niet beoordeeld werden, zegt de moderator.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Nederlanders of Russen met 'fake news'? In een bepaald forum hadden moderatoren en gebruikers erg veel last van 'Russische profielen'...

 • Jens van den Broeck

  Criminelen veroordelen is tegenwoordig ook al "haat en slecht"

 • Eric De landtsheer

  Alle redenen toe, duitsers staan ook op exploderen, wacht maar maximum nog 10 jaar, heel ruim geschat...

 • Pascal Badts

  Als het verstand verdwijnt en de onverdraagzaamheid verschijnt....

 • Gino Denil

  Nee, eigenlijk hebben ze daar geen reden voor. Ze wonen in het rijkste en meest vredevolle deel van de wereld. Maar ze hebben te veel oogkleppen op om het te beseffen. Zot gemaakt door demagogen die uit zijn op macht en persoonlijk gewin.