N-VA heeft de meeste volgers op Twitter in Vlaanderen

Belga
Blogger Bruno Peeters verzamelt op zijn website B.VL.G. statistieken over sociale media. Daaruit kan afgeleid worden welke Vlaamse politieke partij de meeste volgers heeft op Twitter.

N-VA schiet met 54.580 volgers duidelijk de hoofdvogel af. CD&V komt met 35.426 volgers op de tweede plaats, Open Vld prijkt met 34.654 volgers op nummer drie. Groen heeft er 34.296 en sp.a sluit de top vijf af met 29.959 volgers. Vlaams Belang heeft er 13.255 en 8.139 mensen volgen PVDA op Twitter.

Vooral de evolutie van het aantal volgers sinds 1 januari 2017 is volgens Peeters interessant.

N-VA is gedurende de volledige periode bovenaan te vinden. De aantallen volgers van de Twitter-accounts van CD&V, Open Vld en Groen zijn de laatste maanden naar elkaar toe geëvolueerd. De afgelopen twee jaar heeft CD&V wel een remonte ingezet. Op 1 januari 2017 stonden ze nog op de vijfde plaats, nu op de tweede.

Minder valse accounts

De maandelijkse evolutie toont eveneens enkele interessante inzichten. In het najaar van vorig jaar kenden zowel N-VA als CD&V een maandelijkse netto aangroei van volgers. Dat kan volgens Peeters te wijten zijn aan de publicitaire campagnes om het aantal volgers op te drijven.

Dit jaar lijkt de maandelijkse groei van het aantal volgers stilgevallen te zijn. In juli is er voor alle accounts een netto afname. Twitter heeft toen een heleboel valse accounts verwijderd. In oktober was er opnieuw een sterkere toename van het aantal volgers van alle partijen, maar in november was de toename opnieuw een pak minder.

"Of de regeringscrisis en de discussies rond het migratiepact de afgelopen weken impact hadden, is nog niet bekend. Dat weten we wellicht begin januari", besluit Peeters.

Franstalige partijen

De Franstalige partijen doen op Twitter onder voor de Vlaamse partijen, stelt Peeters. MR is met net geen 22.000 volgers de partij met het grootste aantal. “Aan Vlaamse kant heeft de eerste partij een duidelijke voorsprong. Langs Franstalige kant is dat niet het geval: MR steekt niet boven de andere partijen uit.”

Ecolo staat op de tweede plaats met 20.273 volgers. De PS vervolledigt met 15.240 volgers de top drie. CdH heeft 8.467 volgers, gevolgd door PTB Belgique met 6.045 en DéFI met 3.290 volgers.

81 tweets per dag

Zowel de Vlaamse als de Franstalige partijen waren het voorbije jaar “stevig actief” op Twitter. De 13 accounts publiceerden samen 29.608 tweets, ofwel 81 tweets per dag. De meeste partijen houden het op 4 à 5 tweets per dag.

De uitschieters zijn N-VA met gemiddeld bijna 23 tweets per dag en PS met slechts anderhalve tweet per dag als minst productieve account. “We mogen concluderen dat de Vlaamse partijen op Twitter meer impact hebben in vergelijking met de partijen uit het Franstalige landsgedeelte”, besluit Peeters.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.