Zo ziet de smartphone van de (nabije) toekomst eruit

Thinkstock
Dunner, krachtiger, groter, slimmer: smartphones hebben, op de tien jaar dat ze onder ons zijn, al een forse transformatie ondergaan. En de nabije toekomst belooft nog veel meer ingrijpende veranderingen. Hier zijn de vijf belangrijkste.

1. Nieuwe vorm

Een recente ontwikkeling bij smartphones is dat ze dunnere en dunnere bezels of schermranden hebben. Kijk alleen al naar Galaxy S9, de recentste versie van Samsungs vlaggenschipsmartphone: het toestel heeft een bovenste bezel van slechts 8,21 millimeter, zo'n 0,39 millimeter dunner dan de S8. En de onderste bezel - 6,99 millimeter dik - is zelfs een volle millimeter dunner dan die van de voorganger. Bovendien worden smartphones steeds dunner, een evolutie die we eveneens nog wel eventjes zullen zien aanhouden. Tot er in een verdere toekomst wellicht nieuwe vormfactoren mogelijk zullen worden. Zoals plooibare schermen, een concept waaraan onder meer Huawei werkt.

2. Scherm minder belangrijk door AI

Artificieel intelligente assistenten, zoals Siri op de iPhone en Google Assistant op Androidtoestellen, zagen het levenslicht op de smartphone. Maar ze tonen ons vooral dat een smartphone in essentie een scherm, een internet-antenne, een microfoon en een speaker is, en dat die elementen ook in heel wat andere apparaten zitten. Naarmate gebruikers dus meer en meer naar communicatie met die AI gaan neigen, wordt dus ook het belang van het scherm minder. Alexa en Google Assistant zitten ook op slimme speakers van respectievelijk Amazon en Google, die stilaan op de markt beginnen te druppelen. Apple heeft ook zo'n product op het oog. En de volgende stap wordt dat je artificiële assistent gewoon met je meereist: Alexa wordt momenteel bijvoorbeeld al geïnstalleerd in boordsystemen van automerken als Seat, BMW en Toyota.

3. Bye, bye, audiojack

Gelijk met de opkomst van Bluetooth-headsets en -earsets gaat ook het belang van de klassieke audiojack wegdeemsteren. Apple werd, toen het de iPhone 7 lanceerde zonder audio-aansluiting, nog voor gek versleten door gebruikers, maar ondertussen volgden andere fabrikanten dat voorbeeld op: een niet onaanzienlijk aantal moderne smartphones heeft geen 3,5mm-ingang meer.

4. Augmented reality

Na de Pokémon Go!-hype bleef het stil rond augmented reality, maar augmented reality - een digitale laag boven de werkelijke wereld door middel van het smartphonescherm en de camera - is volgens velen aan een stille doorbraak bezig. Binnen drie tot vier jaar, denkt de investeringsbank Digi-Capital, zal meer dan een miljard gebruikers met augmented reality-toepassingen werken. Dat komt vooral omdat er de laatste tijd een paar ontwikkelingen zijn gebeurd die de technologie bruikbaarder maken. Apple en Google lanceerden bijvoorbeeld ARKit en ARCore, twee programmeertalen waarmee ontwikkelaars betere AR-toepassingen kunnen bouwen.

5. Betere dataconnecties

Telecomoperatoren hebben de afgelopen jaren goed hun best gedaan om draadloze dataverbindingen zo alomtegenwoordig en democratisch te maken dat je er overal buitenshuis mee op het internet kunt. Die 3G- en 4G-verbindingen hebben een algemene bekendheid verworven, maar er is een opvolger op komst: telecombedrijven zijn wereldwijd klaar om 5G te implementeren, een draadloze dataverbinding die honderden keren sneller kan worden dan de huidige 4G-snelheden. Bovendien kan het verbruikbare datavolume enorm hoger zijn, en worden de verbindingen stabieler en betrouwbaarder. Het wordt echter nog eventjes wachten voordat telecomoperatoren bij ons de nieuwe standaard introduceren.

Vergelijk hier de prijzen van de betere smartphones.

Lees ook:

Hoera, ze bestaan! 5 smartphones waarvan de batterij een dag overleeft

Deze goedkope smartphones bieden veel waar voor weinig geld

Dit zijn de populairste smartphones van het moment
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Bouduin

  Zoals alles dat ingeburgerd is, de grote vraag: hoe deden we het ooit zonder. Radio's, TV's, vliegtuigen, wasmachines, smartphones, Martine Thange?

 • Rik Wauters

  Neen, Tom.. vervangt zelfs TIENTALLEN andere voorwerpen!!

 • Gilles Mauclet

  Pascal de groote , misschien moet jij is wat vaker je handen wassen als dat echt het probleem is. Hygiene begint bij u zelf

 • Tom Hermans

  Hahahaha Alfons Thijs. Boenk erop :D En aan alle haters: jullie stoppen de vooruitgang toch niet hoor. Dat ding bespaart me ten eerste een pak tijd, en het dient om muziek te luisteren, film te kijken, mijn agenda en allerlei afspraken, mijn herinneringen, mijn foto's, en het brengt me met de GPS ook nog waar ik moet zijn, terwijl ik muziek uit de cloud luister en nog kan bellen en gebeld worden.. Oftewel: vervangt 10 ander apparaatjes..

 • jef brosens

  pascal de groote . ik vrees dat jij nog wat anders mankeert ,en naar de dokter moet voor een grondige check-up.