Zo weet jij wanneer het onweer bij jou losbarst: deze 5 apps waarschuwen je voor bliksem, regen en hagel

Thinkstock
Vandaag trekken zware onweersbuien het land over, met kans op bliksem, stortregen en plaatselijk zelfs hagelbuien. Wil je weten waar en wanneer het noodweer zal losbarsten, dan kan je een beroep doen op één van deze vijf gratis apps. Zo weet jij wanneer je best binnenblijft én wanneer de kust terug veilig is. 

Storm Radar 

Storm Radar, de app van de Amerikaanse Weather Channel, zorgt ervoor dat je nooit meer onverwacht in een onweer verzeild geraakt. De app biedt je realtime notificaties voor neerslag, onweer en noodweer in de buurt. De voorspellingen kan je nog nalezen op het weerkaartje, waar je de buien ook visueel ziet afgebeeld. Dat kaartje is op zich niet heel intuïtief, maar biedt wel heel gedetailleerde informatie.

Buienradar

Buienradar waarschuwt je niet enkel bij een simpele plensbui, maar ook bij onweer. Je locatie wordt automatisch bepaald waarna je een melding krijgt als er noodweer wordt voorspeld. Om de onweersbuien te bekijken, ga je in de app en klik je linksonder op het dropdown-menu met ‘Buienradar’. Kies daarna ‘Onweerradar’. Op het kaartje dat verschijnt, zie je de onweersbuien die voorspeld worden in de komende 2 tot 24 uur.

Lightning Alarm 

Simpel, maar effectief: het Lightning Alarm scant voortdurend naar onweersbuien met bliksem en waarschuwt je als het onweer in de buurt komt. In de app zie je een radar die onweer tot 50 km ver aanduidt. Een klein venstertje linksboven vertelt je hoeveel kilometer de dichtstbijzijnde bliksemmelding van jouw locatie verwijderd is. Optioneel kan je ook een buienradar bekijken.

Lightning Alarm

NOAA Weather Radar

Heb je liever enkele extra functies, dan is NOAA Weather Radar misschien iets voor jou. De app biedt je een overmaat aan weerinformatie: temperatuur, vochtigheidsgraad, windrichting en –sterkte, neerslag, visibiliteit op de weg en nog veel meer. Daarnaast kan je notificaties instellen voor verschillende weerfenomenen, waaronder onweer, tornado’s, overstromingen, wind, brand, sneeuw en ijs.

Enige nadeel: de app schotelt je vrij veel advertenties voor. Uiteraard is er ook een premiumversie zonder advertenties waarvoor je 5,99 euro per maand moet betalen.

KMI

Ook een aanrader: de app van het KMI. De app geeft je een melding wanneer een code geel, oranje of rood wordt voorspeld en vermeldt waar en vanaf wanneer de code zal gelden. In de app zelf vind je een kort overzicht van het weerbericht en een realtime weerkaartje. Je kan er ook de weersvoorspellingen van de komende veertien dagen bekijken.

Extra: Noodweer Benelux

Geen zin om nog meer notificaties op je smartphone te ontvangen? Op de website van Noodweer Benelux kan je een noodweer live volgen op één van de online weerkaartjes. Je vindt er een kaartje met live bliksemdetectie, maar  bijvoorbeeld ook regen-, hagel- en sneeuwradars. 

De weerkaart met live bliksemdetectie van Noodweer Benelux.
Noodweer Benelux De weerkaart met live bliksemdetectie van Noodweer Benelux.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emiel wouters

  En je moet dan eens zien als de GPS nog eens uitvalt. Hoeveel mensen je dat telkens opnieuw tegenkomt die in een cirkeltje draaien. Omdat ze geen landkaart meer bij hebben. En dat is nog maar een GPS. Er zijn er zelf die niet meer weten hoe ze met een trein en bus moeten rijden, omdat hun uurwerk stuk is of de batterij plat is.

 • Gerard Braeckmans

  Idd, Patrick Weyers. Al het leven in de wereld draait rond een smartphone. Ik ben eens benieuwd als de satelieten uitvallen. Dat zal paniek zijn denk ik. Mensen weten het niet meer.

 • Marlin Vantomme

  Idd, buienradar geïnstalleerd. Iedere keer bepaald uur onweer, wanneer ik dan iets later terug kijk schuift het weer op, en zo al de ganse dag.... Zo kan ik ook voorspellen zonder app

 • Patrick Weyers

  Wat hebben de mensen toch wel gedaan om te overleven in de tijd dat er geen 'smart'telefoons waren.

 • Hugo Bom

  Buienradar? Als je drie uur vooruit kijkt, komt er onweer. Kijk je 24u vooruit, komt die bui er niet. Allemaal zever in pakskes.