Zo voordelig is een ecoprogramma op je wasmachine

Meer geduld, minder energieverbruik: dat is de afweging bij de ecoprogramma’s van je wasmachine.
Samsung Meer geduld, minder energieverbruik: dat is de afweging bij de ecoprogramma’s van je wasmachine.
Zet het ecoprogramma van je wasmachine aan, en de was gaat veel trager vooruit, maar je hebt tegelijkertijd wel een pak minder energie verbruikt. Hoe werkt dat eigenlijk? En bespaar je daar het meest mee?

De meeste wasmachines die je vandaag in de winkel vindt, beschikken over een ecostand. Dat lijkt een soort ‘toverknop’ waarmee je direct minder energie verbruikt om je vuile was weer proper te maken. Natuurlijk zit daar meteen ook een keiharde afweging achter, die ervoor zorgt dat niet iedereen zo wild is van dat standje: een was die draait op ecostand, draait namelijk trager. Véél trager. Volgens onderzoeken van onder meer de Nederlandse Consumentenbond moet een gemiddelde wasmachine op ecostand ongeveer zes uur draaien om het programma te voltooien. Bij een normale wasbeurt op 60 graden is dat eerder tussen de twee en drie uur.

TipBekijk hier de beste A+++-wasmachines met ecoprogramma’s

Geduld brengt op

Wie duurzaam wil wassen, moet dus veel geduld hebben. Het voordeel is wel ontegensprekelijk: onder consumenten- en milieuvoorlichtingsorganisaties en fabrikanten van de machines luidt de consensus dat een ecoprogramma gemakkelijk dertig tot veertig procent zuiniger wast dan een normaal wasprogramma. De truc zit hem trouwens niet in het feit dat de trommel trager draait, zoals de gangbare mythe over ecoprogramma’s luidt. Het tragere proces komt omdat er minder water verbruikt wordt, en het gebruikte water ook op een iets lagere temperatuur wordt verwarmd, maar dan langer. En dus wel aan dezelfde trommelsnelheid. Om die reden is het van cruciaal belang dat je, voordat je de ecostand aanzet, je temperatuur op dezelfde hoogte instelt als wanneer je hem gewoon zou wassen. Was je van plan om je wasgoed er op 60 graden door te draaien, dan laat je dat gewoon op die temperatuur staan: de slimme software van het ecoprogramma past zelf de warmte aan.

Lees ookDeze mini koelkasten zijn ideaal voor een studentenkot

De Siemens IQ500 is een ecologische topper en verbruikt €27,00 aan energiekosten per jaar.
Tweakers De Siemens IQ500 is een ecologische topper en verbruikt €27,00 aan energiekosten per jaar.

Wat spaar je uit? 

De concrete opbrengst van een wasbeurt op ecostand loopt niet in de euro’s, maar in de eurocenten. De winst van dertig tot veertig procent kan ook worden uitgedrukt in de rekenkundige basis van energieverbruik: een doorsnee wasmachine verbruikt circa 1,1 kilowattuur (kWh) aan energie voor een normaal wasprogramma van 60 graden. Bij een ecoprogramma is dat eerder 0,66 kWh. 

Aan een gangbare energieprijs van € 0,25 per kilowattuur vertaalt zich dat naar een uitgave van 27,5 eurocent per uur voor het gewone programma, en 16,5 eurocent in ecostand. De winst daarvan uittellen houdt dus alleen maar steek op héél lange termijn, 10 jaar bijvoorbeeld. Dat is ook per definitie het soort termijn waarop goed overwogen consumentenkeuzes op gebied van wasmachines (en andere energierovende huishoudtoestellen) opbrengen: je ziet de uitgespaarde euro’s nooit meteen op je bankrekening tuimelen, maar over de jaren heen loopt de winst wel vaak in de honderden euro’s.

Combineren is de boodschap

Maar wat dan met die vervelende langere wastijd? Dat is allemaal een kwestie van je was goed te plannen. Sowieso ben je beter af om je wasmachine ‘s nachts te laten draaien, want dan profiteer je ook van het daltarief wat energie betreft. 

Het valt verder aan te raden dat je een wasmachine met het hoogste energielabel - A+++ - in huis haalt. Dat label wordt toegekend op basis van het normale energieverbruik van het toestel, en de inzet van de ecostand - een keuze waarmee je als gebruiker actief inbreekt op de normale mechaniek van het toestel - levert een energiewinst op die bovenop de normale werking komt.

Drie toppers met een ecoknop

Deze drie wasmachines beschikken zowel over A+++-label als ecoknop, en worden het felst gesmaakt door gebruikers.

1. Siemens IQ500 (€ 729)

2. Samsung AddWash WW80K6404QW (€ 539)

3. Miele WDD330 WPS SpeedCare 1400 (€ 1.048)

TipVergelijk hier de populairste A+++ wasmachines.

Lees ook: 

Dit zijn de beste draadloze stofzuigers op de markt

De beste blenders en sapcentrifuges voor zomerse smoothies en sapjes

Eet je graag gezond? Dan zijn deze toestellen onmisbaar
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bernadette Vette

  "Sowieso ben je beter af om je wasmachine ’s nachts te laten draaien, want dan profiteer je ook van het daltarief wat energie betreft." Euh niet, wie zonnepanelen heeft heeft meestal geen daltarief

 • karel van zand

  Afzuip dus.... water is minder warm dus niet hetzelfde.... we worden op alle vlakken bedrogen

 • Mario Adams

  Duur van een wasprogramma is overdreven. Bij lage temperaturen kan het wat langer duren, maar op 90 graden ga je je was geen 2 à 3 uur laten draaien hé. In de meeste wasserettes duurt een was op 90 graden tussen 45 en 60 minuten. En is altijd proper.

 • Bob Boomer

  De ecostand had men beter de economiestand genoemd. Langer draaien voor eenzelfde was is inkorten van de levensduur van de machine, qua slijtage aan rollager, aandrijfriem en motor. De commerce zal er wel bij varen.

 • Jonathan Callebaut

  Marc, zonder dat zwieren blijven je kleren zeiknat. Door het zwieren verlaat heel wat water je kleren en kan je ze makkelijk drogen aan het rek. Zonder zwieren kan je met je pas gewassen tshirt heel je huis dweilen.