Zo lang gaat jouw iPhone mee

anp
Apple verklapt eindelijk hoe lang jouw iPhone meegaat. Het is een vraag die elke koper van de smartphone zich ongetwijfeld stelt voor of net na de aanschaf van een exemplaar. Drie jaar bedraagt de gemiddelde levensduur van een toestelletje voor de eerste de eerste echte problemen opduiken.

Apple verklapte ook hoelang een Apple Watch, Macbook en Apple TV gemiddeld meegaan. Apple verklapt de levensduur van haar populaire producten om aan haar geloofwaardigheid als 'groen' bedrijf te werken. 'De levensduur van producten in de handen van eerste gebruikers bedraagt vier jaar voor OSX- en tvOS-toestellen en drie jaar voor iOS- en watchOS-toestellen', schrijft de Amerikaanse techgigant op haar website.

Drie jaar is een korte periode voor een iPhone en Apple onderneemt dan ook stappen om de probleemloze gebruiksduur van haar toestellen te verhogen. Intussen is het ook al niet meer zo dat elke iPhone slechts twee grote upgrades van het besturingssysteem 'overleeft'. De nieuwe iOS-sotfware kan ook gebruikt worden voor oudere toestellen en dat verlengt dan weer de gebruiksduur van die toestellen dankzij het gebruik van de nieuwe software. Een voorbeeld hiervan is iOS9 dat ook gedraaid kan worden op de iPhone 4s en dat toestel is al sinds 2011 op de markt.