Exclusief voor abonnees

Zo laat je je niet langer gijzelen door Google

Suzan Hijink
Google zit totaal verweven in ons dagelijks leven en vaak hebben we dat niet eens in de gaten. Hoe kunnen we ons minder afhankelijk maken van Google?

Even een mailtje sturen, een route plannen, een boodschap doen, iets opzoeken. Het is verleidelijk om voor al deze handelingen op je smartphone een service van Google te gebruiken. Via Maps, Gmail, Documenten, Search en het besturingssysteem Android stellen wij Google in staat om onze data te verzamelen en te analyseren. Om ons als consumenten beter te leren kennen en meer services te ontwikkelen, die ons nog beter van dienst zijn. En zodat ze kunnen voorspellen wat onze wensen zijn, nog voor wij zelf beseffen dat we die hebben. 

Niet alleen particulieren maken gebruik van Google-toepassingen. Ook het bedrijfsleven, de overheid en veel scholen en universiteiten werken met diensten als Gmail, Drive, Agenda en Classroom. Het is bijna niet meer mogelijk om te functioneren zonder Google-account. Is het nog mogelijk om er vanaf te komen of zijn we gegijzeld door Google? 

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kristof Müller

  Mario : dat komt wss omdat het account van u alle 2 aangemeld staat op de telefoon, dan kan u 1 account verwijderen bij instellingen

 • romy verhove

  Er zijn andere webbrowsers en zoekrobots zoals Duckduckgo.

 • Camylle Verbruggen

  Maak toch gewoon geen account aan. Google werkt heel goed !

 • Mario Roman

  Hoe raar het ook is, maar als ik mijn gsm aanleg en opzoeken, zie ik op mijn gsm naar welke sites mijn vrouw heeft gekeken. En dat vind ik toch heel creapy.

 • Laurens Salens

  Ach je kan het ook anders bekijken. Al die diensten die wij van google gebruiken, gebruiken wij "gratis", met betaling in de vorm van data. Voor mij persoonlijk vindt ik dat een goede deal.