Zo koop je een goede laptop met een beperkt budget

Wat zoek je in een laptop als je niet te veeleisend bent en je maar een budget van ongeveer 500 euro hebt?
Unsplash Wat zoek je in een laptop als je niet te veeleisend bent en je maar een budget van ongeveer 500 euro hebt?
Voor de meeste standaardlaptops betaal je tussen de 700 en 1.000 euro, maar niet elke gebruiker heeft zo’n duurdere en krachtigere laptop nodig. Waar moet je op letten als je in het laagste prijssegment op zoek gaat naar de beste kwaliteit?

Dat de grote laptopmerken al 700 euro rekenen voor een basismodel, is omdat ze mikken op het gebruikspatroon van doorsnee gebruikers. De fabrieksprijzen van computeronderdelen dalen bovendien ook constant, waardoor je voor een relatief constante prijs steeds meer rekenkracht, of gewoon betere specificaties tout court krijgt. Kort gezegd: de prijs van een doorsnee laptop zullen ze niet snel laten zakken, de fabrikanten kiezen dan eerder om je méér voor hetzelfde geld te geven. Die doorsnee prijs hangt dus momenteel tussen de 700 en de 1000 euro; voor veel mensen nog steeds een (te) pittig prijskaartje.

Bekijk hier de best beoordeelde laptops onder 600 euro.

Absoluut minimum

Wat is dan het belangrijkste om op te letten met een karig budget? Om te beginnen het scherm, graag minstens toch een Full HD met 1.920 x 1.080 resolutie. Voor het werkgeheugen is 4 gigabyte een basis, en 128 gigabyte voor het opslaggeheugen. Een schermgrootte van 15 inch - echt de standaardafmeting van de meeste laptops - kan nog net, al geef je natuurlijk iets minder uit als je scherm ook wat kleiner mag. Let wel goed op in verband met de rekenkracht:  er bestaan wel laptops voor minder dan 500 € met een Intel Core i5-processor, maar meestal zul je genoegen moeten nemen met een minder krachtige Intel Core i3. Er is ook zelden een aparte grafische kaart te vinden in deze prijscategorie: de videoprestaties zitten (onder de naam Intel HD Graphics) gewoon mee op de centrale chip.

Kracht versus schermgrootte/gewicht

Zoals we al vermeldden: wil je niet té veel rekenkracht verliezen, dan ben je beter af met een iets kleine laptop, bijvoorbeeld een van 13 inch (33 centimeter) of 14 inch (36 centimeter) schermdoorsnede. En ook: ‘licht’ (in de zin van: niet veel kilo’s om mee te sleuren) vertaalt zich vaak onmiddellijk in duurder. De truc is dus om een apparaat te vinden dat licht genoeg is én nog genoeg minimale specificaties heeft.

Onze aanraders

Asus VivoBook S15 (€ 457)

Prima allrounder voor een heel treffelijke prijs. De processor met vier kernen zorgt voor een vlotte werking. Als je véél tekst moet verwerken, kijk je beter uit naar alternatieven, want het toetsenbord heeft niet veel ‘travel’. Bekijk hier de Asus VivoBook S15.

(lees verder onder foto)

Asus VivoBook 15
Tweakers Asus VivoBook 15

Acer Chromebook 14 (€ 289)

Liever een Chromebook? De Acer-modellen zijn behoorlijk betrouwbaar. Ook hier moet je geen uitmuntende technische specificaties verwachten, maar het is een handig toestel als je veel onderweg bent (lange batterijduur!) en toch enkel wat basics moet uitvoeren. Bekijk hier de Acer Chromebook 14.

Acer Chromebook 14
Tweakers Acer Chromebook 14

TipNog meer goedkope laptops bekijken? Klik hier.

Lees ook:

Dit zijn de beste laptoptassen

HP Envy x360 met AMD Ryzen 7 Review - Beschermt tegen meekijken

Lenovo IdeaPad S540 Review - Goedkoopste GTX 1650-laptop doet veel goed
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Flor Peeters

  Mijn volgende zal een I 7 worden dan ben ik zeker dat ik twee zware programma’s samen kan gebruiken. Ik vrees echter dan iedere laptop na 5a6 jaar zijn beste tijd gehad heeft, dat is tegenwoordig met alles zo.

 • Peter Buyck

  Het is maar de vraag waarom je die laptop zal gebruiken... 500 euro voor een Chromebook of 750 voor een Windows... Chromebook is een XXL tablet en in feite een terminal bvb voor notulen, notities tijdens bemiddeling. Windows is een allrounder...

 • Théo Langenaeken

  Sla toch maar best Toshiba over, kost rond de 400€ maar houd het slechts -/+ 50 maanden uit.

 • Jan Vanden Bossche

  De meeste mensen gebruiken hun PC veel minder dan jullie veronderstellen. Een beetje surfen, een beetje teksten, en dat is het. Een computer van rond 300-400 € is dan ruim voldoende. En de CPU heeft dan geen enkel belang. Wat het scherm betreft, ik heb slechte ogen, en zie veel beter op een 1366x786 scherm dan op een fulHD. Als je dan ook Windows wil laten vallen, heb je bij Dell een laptop voor 290€, met Linux erop. (Ja, en da(s BTW inbegrepen) Mèt Windows kost dezelfde PC 70€ méér.

 • Ivan De Smedt

  Ik heb vorig jaar660€ betaald voor een gaming laptop van medion. 17 inch full hd i5 processor meer dan genoeg voor mij. Hij werkt nog steeds prima.