Zeven dingen die Apple niet vertelde over de iPhone X

reuters
Apple kondigde gisteren de iPhone X aan, een speciaal model om de tiende verjaardag van de iPhone te vieren. Er was al een en ander bekend vóór de aankondiging en gisteren namen Apple-CEO Tim Cook en marketingbaas Phil Schiller alle twijfels weg. Maar er zijn nog enkele dingen die ze ons niet vertelden. Een overzicht.


Het scherm is minder helder dan dat van de Note 8

Voor alle duidelijkheid: het scherm van de iPhone X is helder, héél helder. Een scherm van 625 nits is fantastisch als je weet dat schermen van andere toptoestellen rond de 300 nits hangen. Maar de iPhone X kan niet tippen aan de nieuwe Galaxy Note 8 van Samsung, dat is uitgerust met een schermhelderheid van 1.240 nits.

videostill

Het 5,8 inch-scherm van de iPhone heeft een degelijke resolutie van 2.436 bij 1.125, maar de Galaxy S8 van Samsung doet beter met een resolutie van 2.960 bij 1.440, bovendien voor een lagere prijs. Het OLED-scherm zal er uiteraard fantastisch uitzien, maar Samsung doet het met de nieuwe AMOLED-schermen beter.

De Samsung Galaxy S8 en 8+

Fast charging

Het was kort op een slide te zien tussen een lijst met andere functies, maar niemand vermeldde het. De iPhone X is de eerste iPhone die fast charging ondersteunt. Niet echt baanbrekend, want bijna alle recente Androidtoestellen zijn ermee uitgerust. Dankzij fast charging zal je de iPhone X tot 50 procent kunnen opladen in een half uurtje.

Apple

De selfiecamera is niet veranderd

De 12MP dual camera achteraan de iPhone X is ronduit fenomenaal. De camera in de X is beter dan de enkelvoudige camera in de Galaxy S8. Maar selfiefreaks moeten echt niet upgraden, want de 7MP camera aan de voorkant is dezelfde als die in de iPhone 7. Apple had het gisteren wel uitgebreid over het TrueDepth camerasysteem dat gezichten herkent en je zo je telefoon laat ontgrendelen. Ook niet echt vernieuwend, want de nieuwste Samsungtoestellen hebben ook die feature.

Apple

Meer foto's op minder ruimte

De nieuwe iPhone zijn uitgerust met HEIF (High Efficiency Image Format) en HEVC (High Efficiency Video Compression). Dat betekent dat je meer foto's en filmpjes op minder opslagruimte kan stockeren. Dat is niet echt een verrassing, want Apple kondigde die nieuwe formaten al aan in juni op zijn ontwikkelaarsconferentie.

De 256GB-versie kost 1.329 euro

De iPhone X komt uit in twee versies, eentje met 64GB opslagruimte en een met 256GB. Het eerste model zal 999 dollar (1.159 euro) kosten, vertelde Phil Schiller op het podium. Over de prijs van het model met 256GB bleef het gisteren stil. Op de website van Apple is vandaag te zien dat het tweede model 1.329 euro zal kosten. Vanaf 27 oktober kunnen we de iPhone X bestellen.

Apple

Galileo

De iPhone X, maar ook de iPhone 8 en 8 Plus zijn de eerste iPhones die Galileo ondersteunen. Galileo is het nieuwste Europese satellietsysteem dat eind vorig jaar online ging. Verloren lopen wordt bij deze dus zo goed als onmogelijk.

reuters

Het notificatiecentrum blijft staan

Het werd al lang gefluisterd, maar Apple maakt komaf met de homeknop op de iPhone X. Een swipe van boven naar beneden brengt je nu terug naar je homescherm. Die beweging was vroeger voorbehouden voor het controlecentrum, dat je op de X kan bereiken met een swipe naar beneden vanuit de rechter bovenhoek. En wat dan met het notificatiecentrum, horen we jou vragen. Ook dat blijft waar het is, want een swipe vanuit het midden of links brengt je erheen. Heel kleine aanpassingen die ongetwijfeld snel in je vingers zullen zitten.

afp20 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Joris Vanderaert

  Amoled is een ietsiepietsie duurder, maar dat heeft niks te maken met de gigaprijs van deze iPhone. Mijn zoon zijn Huawei P9 Lite van 249€ heeft ook een amoled scherm. Mijn eerste smartphone ergens 2008 of 2009 had er ook al één. De gigaprijs heeft enkel te maken met de inhaligheid van Apple, die natuurlijk enkel mogelijk is door de slaafsheid van de iSheep.

 • Verduyckt Kim

  Van mij mogen ze 3000€ vragen om te kunnen bellen met oledscherm en blablabla ... Wie koopt dit nu eigelijk? Mensen die hem ni kunnen betalen die hem voor 200€ bij een veel te duur abonnement bijkopen en mensen doe hem wel kunne leggen maar waar het verstand zich duidelijk niet ter hoogte van hun hoofd bevind? Appel is al lang achtdrhaald he...

 • Verduyckt Kim

  Sharon lievens: accijnzen? Invoertaxen? Al van gehoord?

 • Verduyckt Kim

  +1300€...... voor nen telefoon man?! Mijne samsung van 250€ (wat ik zelfs al teveel vind voor ne stomme gsm) belt ook van gsm A naar gsm B, al 3 jaar.

 • Geert Deplancke

  Het oled scherm komt van Samsung dus willen die daar ook iets aan verdienen natuurlijk. Dan neemt Apple nog de standaard 25% daarop en gaat de prijs omhoog. Waarom niet het betere AMOLED scherm genomen werd vraag ik mij ook nog af, of wou Samsung dit voor hen zelf houden.