Wordt Galaxy S6 Samsungs iPhone-killer?

AP
De Samsung Galaxy S6, het nieuwe vlaggenschip in het smartphone-aanbod van de Koreaanse fabrikant, lijkt inderdaad wel érg op Apples enkele maanden geleden gelanceerde iPhone 6, zoals de eerste gelekte beelden al suggereerden. Alleen ging het toestel, dat eveneens in twee modellen komt, op de meeste specificaties in de overtreffende trap. Ook in prijs overigens: het duurste model, de S6 edge met 128 gigabyte geheugen, kost met een richtprijs van 1.049 euro meer dan de duurste iPhone.

"Ik ben niet de meest begenadigde spreker voor een publiek", bracht Samsung Electonics-ceo JK Chin de lachers meteen op zijn hand tijdens zijn 'Unpacked'-event aan de vooravond van het Mobile World Congress in Barcelona. "Mijn moedertaal is 'engineering'". Dat is inderdaad iets waarvoor de Koreaanse smartphonemaker zich graag laat voorstaan.

Het bedrijf was niet de eerste op de smartphonemarkt, maar werd wel in geen tijd de succesvolste door, in essentie, hetzelfde te doen als voormalig marktleider Apple, maar dan krachtiger. Die onderhuidse tactiek zagen we ook terug in de Samsung Galaxy S6 en de Samsung Galaxy S6 Edge, een nieuwe versie van het vlaggenschip van het bedrijf die net als Apples iPhone 6 in tweevoud werd uitgebracht.

Op luttele minuten tijd wordt er bij de Samsung S6 voor gezorgd dat de batterij weer vier uur langer dienstdoet

Waar Apple zijn klanten de keuze laat tussen een gewone smartphone en een 'phablet'-model, heeft Samsung die keuze in de plaats van de consument gemaakt: het bedrijf maakte de phablet hip met zijn Galaxy S-modellen, en heeft duidelijk geen intenties om een stap in de tegenovergestelde richting te zetten.

Het verschil tussen de S6 en de S6 Edge zit hem niet in de omvang, maar in het scherm: het heeft de aflopende randen van de Galaxy Note Edge, een nieuwe versie van het absolute vlaggenschipproduct van de fabrikant, die eerder dit jaar op de markt kwam. Voor de rest scheurde Samsung vooral een bladzijde uit het designboekje van Apple: beide toestellen zitten in een staal-en-glas-design, waarmee Apple pionierde en waarvoor Samsung eind vorig jaar zijn bekende omhulsels in zacht plastic vaarwel zegde.

AFP

Er zijn nog meer speerpunten van Apples iPhone 6 die Samsung overnam voor zijn Galaxy S6, maar dan niet zonder de knutselafdeling van het bedrijf ze nog een beetje beter te maken. Net als Apple werkt het bedrijf bijvoorbeeld aan een mobiel betalingssysteem, dat het Samsung Pay heeft gedoopt, maar dat in tegenstelling tot Apple Pay niet draadloze betalingen via NFC (Near Field Communications) als primaire focus heeft: volgens Samsung is slechts 10 procent van alle betaalpunten in de Verenigde Staten, de markt waarop het bedrijf de felste strijd zal moeten leveren met Apple, compatibel met NFC, waardoor het voor de andere erg noodzakelijk zal zijn om gewoon credit- en debetkaartbetalingen via het internet uit te voeren.

En dan is er de batterijduur, eveneens een element waarop Apple zijn iPhone 6 liet voorstaan. Apple mag dan (noodzakelijke) rasse schreden hebben ondernomen wat zijn batterijduur en zijn snelheid van opladen betreft, maar de ingenieurs van Samsung leverden nog een extra démarrage op dat gebied. Op luttele minuten tijd kan ervoor worden gezorgd dat de batterij weer vier uur langer dienstdoet. Genoeg om hem eventjes in te pluggen wanneer de gebruiker vijf minuten dood te slaan heeft in de buurt van een stopcontact.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels