Windows 10 beschikbaar vanaf 29 juli

EPA
Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft een concrete lanceerdatum voor de nieuwe versie van zijn Windows-besturingssysteem. Windows 10 zal vanaf 29 juli beschikbaar zijn op tablets en pc's als een gratis upgrade voor iedereen die nu met Windows 7 of Windows 8.1 werkt, zo maakte het bedrijf vandaag bekend.

Consumenten in 190 landen krijgen één jaar de tijd om de gratis upgrade te installeren. De software zal up-to-date gehouden worden tijdens de levensduur van het toestel waarop Windows 10 is geïnstalleerd, klinkt het.

Gebruikers kunnen al hun upgrade reserveren. Meer dan vier miljoen klanten namen deel aan de test van Windows 10 via het Windows Insider-programma, aldus nog Microsoft.

Windows 10
Het nieuwe besturingssysteem moet een uniform platform bieden voor alle toestellen, dus naast computers en tablets onder meer ook smartphones en Xbox One-gameconsoles. Met Windows 10 brengt Microsoft voorts ook een nieuwe internetbrowser onder de naam 'Edge' op de markt.

Het technologieconcern heeft grote ambities voor Windows 10. Het bedrijf hoopt dat tegen 2018 het besturingssysteem op een miljard toestellen in de wereld actief zal zijn.