Wie draadloze telefoon uit VS gebruikt, riskeert boete tot 16.000 euro

thinkstock
Het BIPT, de federale telecomwaakhond in België, waarschuwt consumenten om geen draadloze telefoons voor de vaste lijn aan te kopen in de Verenigde Staten of Canada voor gebruik in ons land. De technologie waarmee die toestellen werken, DECT 6.0, verstoort in onze contreien immers het gsm-signaal.

Over draadloze communicatie worden afspraken gemaakt. Het te verdelen radiospectrum is immers schaars en er moet over gewaakt worden dat verschillende toestellen elkaar niet storen. Vaak gebeurt die spectrumverdeling via internationale afspraken, waardoor bijvoorbeeld een smartphone kan werken in zowel België als in bijna alle hoeken van de wereld. Toch zijn er historisch verschillen ontstaan bij de toewijzing van het spectrum.

Dat levert soms problemen op, zoals bij de draadloze telefoons die in de Verenigde Staten en Canada worden verkocht. Die toestellen maken gebruik van dezelfde "band" die in Europa door de mobiele operatoren mag gebruikt worden. Volgens de vergunning mogen geen andere toepassingen gebruikmaken van de frequenties voor mobiele telefonie.

Het gemak waarmee draadloze telefoons gekocht kunnen worden op het internet of op reis heeft het gebruik ervan in België doen stijgen. Operatoren merken daardoor ook meer hinder, zegt het BIPT. "Indien ernstige en herhaalde storingen worden vastgesteld en de dader welbewust handelt, kan het materiaal in beslag worden genomen en kan ook de betaling van een boete worden opgelegd", waarschuwt de telecomwaakhond. In de wet staan boetes van 1.600 tot 16.000 euro en/of een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar. Het BIPT zegt een storingsbron altijd te kunnen opsporen.
16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • willy Vanlerberghe

  Als je tv ontvangt is er een afname,die kan je wel opsporen,net zoals water verlies als de kraan niet openstaat.

 • Mike Dobbels

  de terrorist die terugkwam uit Syrie, na het vermoorden van enkele tientallen onschuldige omstaanders, werd door het gebruik van zijn nieuwe telefoon toch enkele dagen in de gevangenis gestoken... het ocmw betaalde de boete...

 • Thomas Anderson

  Als het word zoals ze telecom markt reguleren. Dan moeten we ons zeker geen zorgen maken!

 • armand mudah

  Patrick dat deden ze door naar antennes te kijken een toestel dat enkel ontvangt en niks uitzend kan je niet opsporen , enkel als het fysiek verbonden is zou je eventueel kunnen zien dat er 1 teveel is door de verminderde weerstand maar dan moet je wel exact de normale weerstand kennen

 • philippe decock

  Patrick Raschaert verkoopt fantasie. Iemand die ontvangt kan je NIET opsporen. Alleen wie uitzend ! Bangmakerij van uit de tijd dat veel mensen met een tv antenne op de zolder hun tv-tax niet betaalden.